Wyświetl pojedynczy post
Gordian
Senior Member

Od: 08.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 12.10.2009, 07:16
Ostatnio oglądane:
Dzieci Ireny Sendlerowej - Film przyjemnie się ogląda, choć jakimś tam wielkim dziełem nie jest. Lista Schindlera dużo lepsza, a tematyka podobna. Nie wiem dlaczego u nas miał wejść do kina ten film, a ja mam wersje z amerykańskiej telewizji. Jedyny wielki mankament to to, że polscy aktorzy wypowiadają dialogi w języku angielskim. Akcent co niektórych jest tragiczny, przez co gra aktorska dużo traci.

Dystrykt 9 - Zgadzam się z Uranem co do tego filmu.

Star Trek 2009 - byłem sceptycznie nastawiony do tego filmu, ale jednak obejrzałem. Nie zawiodłem się. Film jest liniowy, przewidywalny i mało zaskakujący, ale akcja w nim dzieje się od pierwszej do ostatniej minuty, a do tego jest pięknie wykonany. Nowa wizja star treka, zaciera niewyraźny, tandetny obraz wielu swoich pierwowzorów, gdzie nudne dialogi zajmowały pół filmu, gdzie bohaterowie chodzili w wełnianych swetrach, a akcja była wartka jak woda w kałuży. Tutaj tego nie ma. Star trek swym wykonaniem zbliżył się w stronę gwiezdnych wojen, trochę też przypomina mi serial Stargate. Reasumując ST nie wnosi nic nowego, jest schematyczny, ale widowiskowy i zrobiony z rozmachem. Polecam zwłaszcza widzom nastawionym na akcje, ludziom rozmyślającym o tym czy "Hitler chodził w białym płaszczu, czy nie" raczej się ten film nie spodoba.

Transformers: Zemsta upadłych - Również kino nastawione na akcję. Odrobinę słabszy niż część pierwsza, ale równie przyjemnie się go ogląda. Film może niezbyt ambitny, ale śmiało można zobaczyć. Nie miałem przekonania w ogóle do transformersów. Ta tematyka wydawała mi się tak kiczowata, coś w stylu japońskich kreskówek (Yataman). Samochody zmieniające się w olbrzymie roboty ? Wydawało mi ie to po prostu dziecinne, wydawało mi się że wyrosłem już z tego lata temu. Tymczasem autorom udało się uciec od dziecinnej tematyki i zrobić na prawdę dobry film akcji. Ktoś kiedyś pisał, że jest jeden z najgorszych filmów tego roku. Nie mogę się z tym zgodzić.
Ostatnio edytowane przez Gordian : 12.10.2009 o godz. 08:34.

Odpowiedz cytując