Mareq napisał(a):

Mogę ponowić pytanie , które już zadałem
Wolałbyś aby ten wpływ miał np jakiś komisarz ?
Zresztą nie mówimy o ,,wpływie'' , tylko o politycznej kontroli uprawnień przyznanych na mocy traktatów i prawa pochodnego , żeby EUROPOL nie wykraczał poza ramy przyznanych uprawień , szczególnie jeżeli chodzi o swobody obywatelskie .
|
Nie wiesz tego i nie możesz wiedzieć. Ponieważ Traktat jest tak napisany, aby jeden artykuł można było interpretować na 4 czy 5 sposobów. Ja bym wolał aby nad Policją kontrolę sprawowało się tak jak w Polsce.
Cytat:
|
No ja mimo wszystko uważam , że jeżeli jesteś częścią tego narodu , który to naród wyraził zgodę na obecną konstytucję , która z kolei uważa parlament jako instytucję ten naród reprezentującą , to mimo wszystko jest to ,,Twój'' sejm .
|
Mój by był, gdyby reprezentował interesy mojego kraju, a nie swoje własne.
Cytat:
art 10 TWE
To jest zasada lojalności/solidarności , która już istnieje w traktatach . TzL nieco zmienia jej brzmienie , ale wymowa jest ta sama . Państwa muszą lojalnie wykonywać i respektować zaciągnięte w traktatach zobowiązania i ich konsekwencje .
|
"art. 10
Państwa Członkowskie podejmują wszelkie właściwe środki ogólne lub szczególne w celu zapewnienia wykonania zobowiązań wynikających z niniejszego Traktatu lub z działań instytucji Wspólnoty. Ułatwiają one Wspólnocie wypełnianie jej zadań.
Powstrzymują się one od podejmowania wszelkich środków, które mogłyby zagrozić urzeczywistnieniu celów niniejszego Traktatu. "
Jest to znaczna różnica.
Cytat:
Ja głosując(pośrednio oczywiście) na partię chadecką wiedziałem , że jak wygrają , to szefem Komisji będzie ktoś od nich , taki zwyczaj 
Tylko że oni nawet poinformowali dużo wcześniej ,że będzie to Barroso , nie zaskoczyli Kaziem z Londynu.
|
Ale nie masz bezpośredniego wpływu na to. Ani w rzeczywistości nawet pośredniego.
Cytat:
Ja o chlebie , Ty o niebie
|
Tak tylko napisałem - ku chwale przyszłej "Ojczyzny"
Cytat:
|
Ale od jakiegoś czasu zwyczajowo (tak jak w przypadku naszego ustroju) jest przyjęte , że przewodniczącym zostaje osoba wybrana przez partię , która zdobyła najwięcej głosów w wyborach do PE
|
?
Cytat:
Art 17 pkt 7 zd 1
,,Uwzględniając wybory do Parlamentu Europejskiego''
To jest legitymizacja zwyczaju który ma miejsce od jakiegoś czasu , czyli że partia która zdobyła największą liczbę głosów zgłasza swojego kandydata na przewodniczącego Komisji
|
I to jest to właśnie o czym pisałem. Kolejny punkt do interpretowania, a nie do stanowienia. W jaki sposób uwzględniając? W ten czy tamten? Gdyby napisano "kierując się wynikiem demokratycznych wyborów do PE" to byłoby tak jak mówisz. A tu pisze tylko o jakimś "uwzględnianiu".
Cytat:
|
To chyba nie zdajesz sobie sprawy ile w naszych ministerstwach jest specjalistycznych działów i sekretarzy albo podsekretarzy stanu , którzy się zajmują różnymi dziwnymi rzeczami.
|
Sorry, ale bez jaj - aż tak bzdurnymi rzeczami nasz rząd się nie zajmuje.
Cytat:
Wszędzie rządy kierują całym państwem i jeżeli uważają to za konieczne , to wchodzą w różne dziwne strefy
Komisja Europejska musi też mieć swoją specyfikację , bo ona nie jest rządem w dosłownym rozumieniu tego słowa , ona nie tyle ,,rządzi'' czyli prowadzi państwo , tylko stoi na straży i wykonuje zobowiązania wynikające z traktatów .
|
Mylisz się.
Cytat:
Można odwołać dyktatora w sposób legalny ?
|
No, to nie wiedziałeś nawet w konstytucji ZSRR się dało
Cytat:
Nie jest tak jak piszesz . Czasy kiedy PE mógł tylko przyjąć i odrzucić już się dawno zmieniły .
Oczywiście PE nie ma bezpośredniej inicjatywy ustawodawczej (ale patrz art 192 ak 2 TWE) , tylko że ja nie twierdziłem , że jest parlament taki jak narodowe , ale że zostaje zwiększona jego moc działania i to nie ulega wątpliwości.
|
Ależ właśnie jest

PE nie ma mocy innej. Nie może działać bez woli komisji.
Cytat:
|
Jak już wspomniałem obecnie na podstawie procedury współdecydowania(ART 251 TWE) PE może wprowadzać poprawki do projektu aktu prawnego a także niedopuścić do jego wejścia w życie w Traktacie z Lizbony procedura ta zostaje nazwana (ART 294 ToFUE) zwykłą procedurą ustawodawczą i zostaje rozciągnięta na zdecydowaną większość sfer tworzenia prawa unijnego .
|
Zarówno 251 TWE jak i 294 Traktatu o Funkcjonowaniu mówi o tym o czym mówię

PE nie może uchwalać ustaw bez zgody rządu. Inaczej jest np. w Polskim sejmie, gdzie opozycja może przegłosować rząd.
Cytat:
|
służyć to on może jedynie przepisom nadającym mu określone kompetencje w traktatch , nie ma tam żadnej mowy o służeniu komukolwiek . Czym innym jest kontrola a czym innym zwierzchnictwo .
|
Europol podlega PE. Ten go "politycznie kontroluje"
Cytat:
ale pkt 1 czego ? Bo podałeś trzy sprawy w jednym zdaniu , nie mogą się one znajdować w jednym punkcie .Sprecyzuj co Ci nie pasuje w kolegialnej kontroli i jak to się ma do mianowania przewodniczącego PE i prezydium , oraz EUROPOLu
|
To co cały czas piszę. Że PE nie ma mocy prawodawczej i jest wyłącznie narzędziem KE.
Pozdrawiam,
Cytat:
Nie był bym tego taki pewien , że ma większa wiedzę .
O procesach decyzyjnych i Unii od kuchni napewno , ale w kwestiach prawnych , to ma doradców od tego.
Zresztą jak większość polytyków .
|
Szczerzę wątpię, bo ona to wszystko prowadzi.
Cytat:
Uważam to za głupie wypowiedzi niektórych polityków . Żadna instytucja nie stosowała gróźb , bo i nie ma do tego prawa w tym stanie faktycznym . Możesz mnie poprawić , ale nie przypominam sobie by np. przewodniczący KE , PE bądź Rady Unii wspomniał coś o wyrzuceniu z Unii czy braku miejsca dla osoby wyznaczonej przez państwo Irlandzkie jako kandydata na komisarza .
Tak na marginesie szczególnie drażni mnie jak ktoś straszy państwa członkowskie utratą komisarza , bo oni nie są absolutnie własnością państwa a te obietnice , że dalej zostanie utrzymana liczba komisarzy równa liczbie państw są według mnie szkodliwe .
|
Cóż, myślę że jednak oni wiedzą co mówią.
Cytat:
|
Jak to mnie ma jak to Przewodniczący Komisji w porozumieniu z Radą Europejską dobiera sobie ekipę komisarzy .
|
Patrz ptk. 7, art 17.
Cytat:
A to bzdura , bo będzie obowiązywała zasada podwójnej większości .Nie wiem według której matematyki Niemcy Francja i Hiszpania , czyli trzy państwa spośród 27 są większością
Podwójna większość czyli 55 % państw członkowskich + 65 % ludności , jak łatwo można zauważyć przedstawiona przez Ciebie kombinacja nie spełnia tych warunków.
Pomijam już sprawy mniejszości blokujących
|
Mój błąd.Nie zmienia to faktu że Niemcy + Francja + Hiszpania, czy Włochy, będą mogły zablokować wszystko.
Pozdrawiam,