Wyświetl pojedynczy post
Mareq
Senior Member

Od: 04.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 06.10.2009, 21:36
Cytat:
Dobrze by było gdyby parlament nie miał wpływu na policję.
Mogę ponowić pytanie , które już zadałem
Wolałbyś aby ten wpływ miał np jakiś komisarz ?
Zresztą nie mówimy o ,,wpływie'' , tylko o politycznej kontroli uprawnień przyznanych na mocy traktatów i prawa pochodnego , żeby EUROPOL nie wykraczał poza ramy przyznanych uprawień , szczególnie jeżeli chodzi o swobody obywatelskie .

Cytat:
W naszym sejmie nie realizuje się Polskich interesów. Od bardzo dawna realizuje się "interesy" prywatne. Nie pamiętam kiedy rząd zrobił coś naprawdę dobrego dla ludzi. Podkreślam - naprawdę dobrego.
No ja mimo wszystko uważam , że jeżeli jesteś częścią tego narodu , który to naród wyraził zgodę na obecną konstytucję , która z kolei uważa parlament jako instytucję ten naród reprezentującą , to mimo wszystko jest to ,,Twój'' sejm .

Cytat:
Nie ten. Ten od polityki zagranicznej. Ten o którym tutaj mowa jest całkowicie nowy.
art 10 TWE
To jest zasada lojalności/solidarności , która już istnieje w traktatach . TzL nieco zmienia jej brzmienie , ale wymowa jest ta sama . Państwa muszą lojalnie wykonywać i respektować zaciągnięte w traktatach zobowiązania i ich konsekwencje .

Cytat:
W każdym razie głosując na PiS wyborcy mieli świadomość że premierem będzie ktoś od nich. Na wybór premiera KE nie masz absolutnie żadnego wpływu. Nawet pośredniego.
Ja głosując(pośrednio oczywiście) na partię chadecką wiedziałem , że jak wygrają , to szefem Komisji będzie ktoś od nich , taki zwyczaj
Tylko że oni nawet poinformowali dużo wcześniej ,że będzie to Barroso , nie zaskoczyli Kaziem z Londynu.

Cytat:
Cóż, przewodniczącym został były maoista. Przeszłość za tym człowiekiem raczej nie przemawia na plus.
Ja o chlebie , Ty o niebie

Cytat:
Zazwyczaj premierami zostają szefowie partii. Masz na to wpływ, głosując na partię
Ale od jakiegoś czasu zwyczajowo (tak jak w przypadku naszego ustroju) jest przyjęte , że przewodniczącym zostaje osoba wybrana przez partię , która zdobyła najwięcej głosów w wyborach do PE

Cytat:
W jaki sposób
Wybacz ustęp 7 tego nie mówi. Również ustęp 3 tego samego art 17 tego nie stwierdza.
Art 17 pkt 7 zd 1

,,Uwzględniając wybory do Parlamentu Europejskiego''

To jest legitymizacja zwyczaju który ma miejsce od jakiegoś czasu , czyli że partia która zdobyła największą liczbę głosów zgłasza swojego kandydata na przewodniczącego Komisji

Cytat:
To chyba nienormalne, żeby KE, czyli rząd sterowała całym państwem i wchodziła nawet w strefy pralek, ziół i lodówek. Chyba coś tu nie halo, jeżeli takimi sprawami się zajmuje rząd.
To chyba nie zdajesz sobie sprawy ile w naszych ministerstwach jest specjalistycznych działów i sekretarzy albo podsekretarzy stanu , którzy się zajmują różnymi dziwnymi rzeczami.
Wszędzie rządy kierują całym państwem i jeżeli uważają to za konieczne , to wchodzą w różne dziwne strefy
Komisja Europejska musi też mieć swoją specyfikację , bo ona nie jest rządem w dosłownym rozumieniu tego słowa , ona nie tyle ,,rządzi'' czyli prowadzi państwo , tylko stoi na straży i wykonuje zobowiązania wynikające z traktatów .

Cytat:
Robi z niej dyktatora
Można odwołać dyktatora w sposób legalny ?

Cytat:
PE ma tylko moc zatwierdzająca albo odrzucającą. W Polskim sejmie partie mogą tworzyć ustawy, przepychać je, głosować nad nimi nawet jeżeli nie rządzą. A w PE? Tylko funkcja - odrzuć, albo przyjmij, no i może złożyć propozycje KE by zmieniła ustawę. W normalnym sejmie można przegłosować partię rządzącą. Tutaj musisz spytać tego rządu, czy przypadkiem nie chciałby tego zmienić. I albo będzie chciał albo nie - zależy od nich.
Nie jest tak jak piszesz . Czasy kiedy PE mógł tylko przyjąć i odrzucić już się dawno zmieniły .
Oczywiście PE nie ma bezpośredniej inicjatywy ustawodawczej (ale patrz art 192 ak 2 TWE) , tylko że ja nie twierdziłem , że jest parlament taki jak narodowe , ale że zostaje zwiększona jego moc działania i to nie ulega wątpliwości.
Jak już wspomniałem obecnie na podstawie procedury współdecydowania(ART 251 TWE) PE może wprowadzać poprawki do projektu aktu prawnego a także niedopuścić do jego wejścia w życie w Traktacie z Lizbony procedura ta zostaje nazwana (ART 294 ToFUE) zwykłą procedurą ustawodawczą i zostaje rozciągnięta na zdecydowaną większość sfer tworzenia prawa unijnego .

Cytat:
On rządowi może podlegać, ale tutaj raczej jest mowa o służeniu mu.
służyć to on może jedynie przepisom nadającym mu określone kompetencje w traktatch , nie ma tam żadnej mowy o służeniu komukolwiek . Czym innym jest kontrola a czym innym zwierzchnictwo .

Cytat:
Chodzi o punkt 1.
ale pkt 1 czego ? Bo podałeś trzy sprawy w jednym zdaniu , nie mogą się one znajdować w jednym punkcie .Sprecyzuj co Ci nie pasuje w kolegialnej kontroli i jak to się ma do mianowania przewodniczącego PE i prezydium , oraz EUROPOLu

Cytat:
Pani "Aniela" ma większą wiedzę na temat UE, niż my. Nie lubię jej, ale taki jest fakt.
Nie był bym tego taki pewien , że ma większa wiedzę .
O procesach decyzyjnych i Unii od kuchni napewno , ale w kwestiach prawnych , to ma doradców od tego.
Zresztą jak większość polytyków .
Ostatnio edytowane przez Mareq : 06.10.2009 o godz. 21:53.
Odpowiedz cytując