http://sport.onet.pl/74331,1248675,2...wiadomosc.html
No jest to problem, o którym mówiłem wcześniej.
Cytat:
|
W ostatnich tygodniach opozycja w Warszawie zarzuciła, że koszty czynszu płaconego przez Legię są niższe od rynkowych, co oznacza, że jest to niedozwolona w Unii Europejskiej pomoc publiczna. W przypadku takiej interpretacji przez unijne instytucje problem dotyczyłby automatycznie wszystkich klubów, które mają umowy z miastami.
|
Cytat:
|
W 2008 roku koszty dzierżawy stadionu wyniosły KP Legia około 600 tysięcy złotych. W bieżącym roku, a także w 2010, kwota ta wzrosła do 1,125 mln. Docelowo - po oddaniu wszystkich czterech trybun, koszty samej dzierżawy stadionu przy Łazienkowskiej wynosić będą 3,740 mln złotych rocznie.
|
Cytat:
|
- To dużo i nie można powiedzieć, że jesteśmy rozpieszczani przez miasto. W innych miastach kluby płacą znacznie mniej. Do naszego poziomu zbliża się jedynie Wisła Kraków, ale tam, z tego co wiem, miasto będzie utrzymywać obiekt. (...) - wyjaśnił członek zarządu KP Legia Warszawa Marek Drabczyk.
|
Cytat:
|
Z nieoficjalnych informacji wynika, że z czołowych polskich klubów najmniej za dzierżawę obiektu płaci obecnie Lech Poznań - kwoty które pojawiają się w doniesieniach prasowych i rozmowach z działaczami oscylują od 40 do 300 tysięcy złotych rocznie.
|
Cytat:
|
Rzecznik prasowy Wisły Kraków Adrian Ochalik poinformował, że klub płaci za dzierżawę 1 procent wartości stadionu
|
Dobrze by było, gdyby w tej sprawie była jednakowa sytuacja wszystkich klubów. Przecież kluby to de facto prywatne przedsiębiorstwa i faktycznie prawo unijne mówi o uczciwej konkurencji. Więc stawki za wynajem stadionu powinny być ujednolicone procentowo.
Z tego co się orientuję, 1% w przypadku Wisły nie został wzięty z kosmosu, wynika z przepisów prawnych.
W artykule z resztą piszą, że np. taka Amika zdaje sobie sprawę że koszty wynajmu stadionu po modernizacji znacznie wzrosną.
I tu bardzo mnie ciekawi, co będzie we Wrocławiu i Gdańsku. Stadiony po 300-400 mln, więc pewnie min. 3-4 mln rocznie za wynajem. Czy ich będzie na to stać? Na pewno, ale pod warunkiem że znacząco wzrośnie frekwencja na Lechii i Śląsku. Ale do tego potrzebne inwestycje w promocję wizerunku i przede wszystkim - w piłkarzy...