rav napisał(a):

Zaraz, zaraz... Bzdury piszesz. Od początku plan przebudowy zakładał stworzenie nowego stadionu. W najtańszym z wariantów powstać miały trzy nowe trybuny, bez narożników, miano także wyremontować trybunę główną - nadbudować ją dachem, odświeżyć budynek. Takie było założenie i takie były plany, które już wówczas uważano za realne, zapisywano odpowiednie kwoty w budżecie miasta.
Więc nie dajcie sobie wmówić, że trybuna za bramkami była tak szeroka, bo "pierwotne plany były inne". Po prostu pierwotne plany od początku posiadały poważne wady, z których część nie udało się wyeliminować do końca projektowania stadionu.
|
No nie zgodzę się że to są bzdury... Bardzo dobrze wiem jakie były wszystkie plany, znam ich wersje których było kilka. Chodziło mi tylko o podkreślenie że od planów do ich realizacji bardzo daleko - tak zwłaszcza było te parę lat temu w naszym kraju, a szczególnie w Krakowie. A to że były rezerwowane środki w praktyce nie dawało nam stuprocentowej pewności że stadion w takiej wersji jaką oglądaliśmy na projektach za ileś tam lat powstanie. Najlepszym przykładem jest sprawa z budową nowej hali Wisły - są zarezerwowane środki unijne, był inwestor który miał wyłożyć resztę kasy, i co? Zbył się i hali nie uświadczymy... Gdyby nie EURO 2012 to nie wiem czy nasz stadion by powstał, nawet w najtańszym i najprostszym wariancie. Miasto mogłoby wycofać się z finansowania inwestycji, czy powiedzieć że przerywa budowę na jakiś czas, a w praktyce dokończenia jej prędko byśmy się nie doczekali. U nas słowo i zapewnienia to jedno, a realizacja planów to drugie...