|
Tak na prawdę dyskusja dotycząca tego czy lepszy jest nasz stadion czy Legii jest trochę jałowa, bo szczerze mówiąc ciężko to rozstrzygnąć. W pewnych sprawach górą jest stadion Wisły, a w innych ten w Warszawie. Może jakieś bardziej wiążące oceny będzie można wydać gdy oba już będą gotowe i wtedy zobaczymy jak się będą "sprawdzać". Wiele opinii o tych dwóch stadionach to jednak kwestia emocji i może też gustu. Moje subiektywne zdanie na temat nowego stadionu Legii jest np. takie że wydaje mi się on być pozbawiony oryginalności, wygląda jak jeden z wielu obiektów na ok. 30 tys. miejsc budowanych teraz na zachodzie Europy, głównie w Niemczech. Z kolei stadion na Reymonta, bez względu na to czy komuś podoba się bardziej czy mniej, będzie oryginalny i jedyny w swoim rodzaju (np. charakterystyczna elewacja zewnętrzna, okrąglak - pomijając to jakie emocje budzi). Ale to oczywiście tylko moje osobiste odczucia, każdy może mieć inne zdanie.
Natomiast faktem jest że już w nie tak odległej przyszłości będziemy mieli w naszym kraju kilka obiektów najwyższej klasy - Stadion Narodowy w Warszawie, stadion w Gdańsku, obiekt we Wrocławiu, stadion Lecha, Stadion Śląski, a także właśnie stadiony Wisły i Legii. To będzie ścisła krajowa czołówka, obok której będziemy mieli kilka nowych obiektów, o mniejszej pojemności ale nowoczesnych i na wysokim poziomie - istniejące już stadiony w Kielcach, Lubinie, Bydgoszczy, będące w budowie obiekty Jagiellonii, Cracovii i stadion w Gdyni którego budowa niedługo się rozpocznie. No a obok tych wymienionych obiektów w Polsce już jest kilka, czy też powstanie dopiero, takich które należy uznać za przyzwoite (np. dość dobry jak na potrzeby GKS-u stadion w Bełchatowie, stadion KSZO w Ostrowcu Świętokrzyskim itd.). Takie porównywanie poszczególnych stadionów do siebie to ciekawa sprawa, ale myślę że zrobienie jakiegoś miarodajnego rankingu jest dosyć trudne, bo zawsze naznaczone byłoby subiektywizmem, chyba że opralibyśmy się na samych danych technicznych, ale wtedy wyszłoby pewnie tak że w jakimś aspekcie górą byłby jeden obiekt, w innym jeszcze jakiś kolejny dany stadion.
|