Wyświetl pojedynczy post
BARTOLINO
Junior Member

Od: 12.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 10.09.2009, 12:27
Zgodzę się z Tobą, że Kraków powinien posiadać dużą halę. Jak napisałem wcale nie jestem przeciwnikiem tego, ale nadal twierdzę że 15 tysięcy to zbyt wielki obiekt.
Mówisz o meczach reprezentacji. Czy jest ich tak wiele, żeby stawiać kosztem hali Wisły inny wielki obiekt. I dlaczego chce się przesuwać dotację, która została przyznana na konkretny obiekt. Poza tym reprezentacje mogą również grać na nowym obiekcie Wisły. A duża hala niech sobie spokojnie powstaje, bo ta epopeja trwa już od kilku lat i jakoś nie widać żeby coś się ruszyło.
Jeszcze kwestia finansowania hali. Koszty powstania dużego obiektu w Czyżynach są olbrzymie. Z pewnością dotacja przyznana Wiśle to kropla w morzu dla obiektu miejskiego. A dla Wisły to prawie połowa kwoty potrzebnej na powstanie nowej hali. Po co więc zabierać pieniądze skoro i tak nadal na powstanie hali w Czyżynach nie ma pieniędzy, a ta dotacja może wystarczyć co najwyżej na postawienie fundamentów.
Argument o targach i koncertach do mnie nie trafia. Jestem kibicem sportowym i przykro mi, ale nie interesuje mnie gdzie zaśpiewa Madonna albo gdzie odbędą się jakieś Targi Budownictwa. A w nowym obiekcie Wisły targi również mogą się odbywać.
Mówisz, żeby grać mecze pucharowe poza Krakowem. Idąc Twoim tokiem myślenia to w takim razie po co budować stadion. Przecież na mecze ligowe stary by wystarczył, a mecze pucharowe można grać na Śląskim... Chyba nie tędy droga, żeby w ważnych meczach pucharowych odbierać sobie atut swojego terenu. A Euro i tak nie dostaliśmy, podobna sytuacja może być również z imprezami halowymi.
Kończąc uważam, że powstanie obu obiektów jest ważne i żaden nie ma tu priorytetu. Trzeba wybudować oba, a miasto powinno znaleźć w końcu chętnego do sfinansowania hali w Czyżynach a nie zabierać przyznaną już dotację dla Wisły. Najprościej jak nie umie się czegoś załatwić to zabrać innemu. Za rok przed wyborami samorządowymi pan Majchrowski pochwali się, że zaczął budowę hali widowiskowo- sportowej, a kiedy powstanie i skąd weźmie pozostałą dużo większą część pieniędzy to już nieważne. Wtedy będzie już po kampanii wyborczej...