Wyświetl pojedynczy post
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 01.09.2009, 23:28
Tak jak pisałem już wcześniej: góra urodziła mysz. Za kilka tygodni o wizycie Putin nie będzie pamiętał już nikt. Pozostanie za to (w świecie) bardzo mocne przesłanie że Stalin był geniuszem który wykiwał Hitlera podpisując z nim w 1939 roku pakt. I o to ruskim chodziło. Bardzo konsekwetnie realizują w tym zakresie swoją politykę (w tym wypadku historyczną).
Miałem okazję ogladać konferencję prasową Putina i zastanowiło mnie jak dobrze przygotowany był do rozmów o sprawach gazowych. Rzucał z głowy szczegółami na temat Nordstreamu, szczegółów dotyczących polskiej sieci przesyłowej czy umowy o dostawach gazu z Ukrainy. Potwierdzałoby to moją wcześniejszą opinię że w rzeczy samej przyjechał tu załatwiać interesy gazowe. Jeśli połączyć to z informacją która wyciekła po spotkaniu że w najbliższym czasie należy spodziewać się podpisania nowej umowy gazowej z Rosją to zaczynam być zaniepokojony. I nie chodzi o to że podpisujemy umowę bo ten temat trzeba było jakoś załatwić (dzięki polityce ruskiej V kolumny działającej pod szyldem SLD jeszcze przez kilka najbliższych lat jedyną możliwością pokrycia deficytu gazowego będzie import z Rosji) ale chciałbym wiedzieć czy przy okazji tej umowy nasz premier nie poczynił na rzecz swojego kolegi z Rosji dodatkowych koncesjii (Nordstream, sieci przesyłowe, umowa gazowa z Ukrainą, itp). Ponieważ uważam że obecny premier jest wyjątkową miernotą nie mam zupełnie zaufania do sposobu prowadzenia przez niego negocjacji handlowych z Rosją. Uważam że dla bezpieczeństwa nas wszystkich w najbliższym czasie powinny zostać ujawnione szczegóły nowej umowy gazowej jak również wszelkie dodatkowe uzgodnienia zawarte w tej sprawie.