Cytat:
|
W piłce nie siedzę od wczoraj i wiem jak wygląda sytuacja tych piłkarzy polskich i "polskich" w klubach zagranicznych. Napisałem to tak z przymrużeniem oka. Ja wiem że reprezentacja Chorwacji jest od nas lepsza piłkarsko, ale czy to oznacza że mamy się dołować i pisać że polska piłka jest dnem? W żadnym wypadku. To że Wisła Kraków przegrała z Levadią Tallin to znaczy że za rok mamy się obawiać klubów z Andory czy San Marino? Ludzie litości, to że nam się ten sezon w pucharach nie udał, racja boli, ale czy to oznacza że jesteśmy najgorszą ligą w Europie?
|
Alez oczywiscie ze najgorsi nie jestesmy.
Własnie patrze na spis krajow europejskich i tak mysle
Jetsesmy lepsi od:
Albania, Andora, Czarnogóra, Estonia, Finlandia, Gruzja, Islandia, Kazachstan, Liechtenstein, Luksemburg, Litwa, Macedonia, Malta, Monako, Mołdawia, Norwegia, San Marino, Słowenia no tak pi razy oko. I teraz kolego, czy do cholery my sie powinnismy porownywac do krajow gdzie pilka nozna nie jest sportem nr 1, czy powinismy sie porownywac do krajow gdzie jest wieksza bieda niz u nas, kilkakrotnie mniej ludnosci, polamatorskie ligi, niemal zerowe zainteresowanie ze strony kibicow tym sportem. A juz w ostatnich latach (i to nie jest tak ze to sa wpadki bo wiadomo przegrac mozna z kazdym bo to ejst sport, ale jak sie coraz czesniej przegrywa z takimi slabiakami to to znaczy ze smai sie do ich poziomu znizamy) porazka z Norweska Valerenga, ba Norwegia ma Rosenborg czyli niezły klub, porazka Polski z Finlandia 1:3, pozniej w rewanzu z tego co pamietam to tylko 0:0... porazka z Levadia Tallin i jeszcze pewnie by wymienil troche takich UPODLEN
A teraz od kogo jestesmy słabsi (juz nie wymienam tych Anglii i innych Niemcow ;/):
Węgry, Ukraina, Szwecja, Rumunia, Portugalia, Holandia, Dania, Chorwacja
i tu kilka podziałow, np Szwecja, Dania i Chorwacja moze to nie jakies super ligi bo tam pilkarze uciekaja z tych krajow i graja sobie na zachodzie, co pokazuja nasze mecze reprezentacyjne z nimi. Trafimy na taka Szwecje, Danie czy Chorwacje i juz mamy pełno w potrtkach, napewno mamy jakies szanse w takich meczach ale nie sa one wielkie. Przy jakiejs mega mobilizacji wygrywamy mecze w Polsce na stadionie Slaskim ale juz na wyjazadch to dostajemy baty na 99% z tymi zespolami.
Np taka Rumunia to mocna liga, ich kraj zrobil znaczny postep w ostatnich latach. W straciu z ich klubami pewnie dostalibysmy po mordzie. No ok moze Wisła by zawalczyła, moze Lech ale kto inny? Legia, Polonia, Bełchatow itd itd pojada nas jak chca ;/
Wegry tez juz widac nas wyprzedzily...
I czy my naprawde nie mozemy sie rownac dot ych krajow? Nawet w nich jest duza mniejsza liczba ludnosci. Czemu nadal jestesmy od nich slabsi? Ja nie moge tego zrozumiec :(
Patrzac na nasza historie, ze jeszcze niedawno nei było zle przeciez z tym sportme u nas, mielismy sukcesy, to powinnismy dzisiaj byc w miejscu Niemcow, Holendrow i Francuzow, powinnismy miec tak smao mocne ligi i kraje jak oni. Tylko gdzies popelniono blad, ja mysle ze w tym momencie jak z ligi zrobiono skorumpowany twor w ktorym sport nie mial nic do gadania, liczylo sie ustawienie meczu i zarobienie na tym
Rece opadaja jak sie czlowiek wgłebia w ta sytuacje jaka mamy, z nasyzm krajem naprwade jest coraz gorzej jesli chodzi o pilke nozna ;/