Temat: Gotowanie
Wyświetl pojedynczy post
koyoot
Senior Member

Od: 02.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 28.08.2009, 17:17
Latwego? Paradoksalnie Pizza. Zrobienie jej zajmuje ledwo pare minut. Koniecnzie musisz miec okragla blache do kupienia w wiekszosci supermarketow.

Przepis? Ciasto na 32 centymetrowa pizze: Woda 3/5 szklanki, 3 lyzki cukru, 1/4 kostki drozdzy, 3 lyzki soli. Mieszasz to razem i nastepnie dodajesz 2/5 szklanki oleju. Teraz maka, maki dodajesz na oko w momencie gdy ciasto jest jednolite(nie moze byc zbyt maczniste) wiesz ze jest gotowe. Teraz pozostaje uformowac kule i wrzucic to na blache. Dodatki tu juz kwestia upodoban ja zazwyczaj robie typowa capricciose czyli ser, szynka pieczarki. Obowiazkowo musisz dac sos pomidorowy(moze byc wlasnej roboty moze byc ze sklepu) na spod i na to ser. Dalej reszta dodatkow jak ktos ma ochote mozna na calosc walnac druga warstwe sera. Ogolnie wiadomo przyprawy.

Teraz znalazlem rewelacyjny przepis ale to dla ludzi ktorzy lubia taka picanterie(doslownie). Salami podowjny ser cebula i tabasco. tzn pizza wyglada tak. Ciasto, tabasco, ser, salami, cebula. Naprawde rewelacja.

Ja jestem specem od pizzy(jadam ja 4 razy w tygodniu - sam robie) wiec moge miec nieco spaczony gust.

Tembel, to jest rewelacja. Ostatnio jadlem to braklo bo w.......ilem 9 sztuk jeden po drugim. Chyba moja ulubiona potrawa zaraz po pizzy.
Odpowiedz cytując