Wyświetl pojedynczy post
Oldpara
Senior Member

Od: 09.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 24.08.2009, 20:56
Robił ktoś może porównanie projektów stadionów Legii i Wisły?

Przeglądnąłem sobie dosyć pobieżnie strony prezentujące oba obiekty i oto co mi się na pierwszy rzut oka nasunęło:

- stadion Legii jest nieco mniejszy, i przewiduje (nie wiem po co) opcje z miejscami stojacymi

- wygląd obu stadionów porównywalny, choć stadion Legii sprawia wrażenie bardziej spójnego i lekkiego. U nas trochę psuje efekt niesymetryczny dach i źle wkomponowana bryła pawilonu medialnego

- na Legii jest dużo większa ilość miejsc VIP i prasowych (chyba 2137 do 919 na Wiśle)

- na Legii wewnatrz stadionu będzie parking na ok 800 miejsc. Bryła stadionu Wisły ma większą kubaturę chyba więc ciekawe co będzie się mieściło w środku poza rzeczami oczywistymi (szatnie, bura, muzeum, gastronomia itp)

- na Legii wszystkie trybuny są 2 piętrowe, co, jak mi wiadomo, niekorzystnie wpływa na jakość i koordynacje dopingu

- na Legii trybuny są bliżej boiska 10,5m vs. 17,41m (szkoda, że nie zostawią starych wymiarów boiska 72x105 wobec nowych 68x105 to zbliżyłoby trybuny o 2m z każdej stony - tak wiem, że to wymiary UEFA)

- legijny ekwiwalent pawilonu medialnego prezentuje się dużo lepiej.

Mam nadzieje, że pobijemy ich stadion szczegółami których na razie nie widać (lepsza widoczność, akustyka, lepsze zaplecze gastronomiczne i sanitarne, lepsza funkcjonalność obiektu itp)
....Głupota jest niezniszczalna i nieprzenikniona....
Odpowiedz cytując