Wyświetl pojedynczy post
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 24.08.2009, 18:59
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
Jak zwykle bardzo ciekawa analiza meczu napisana przez Urana i zaprezentowana na stronie głównej. Jak to z analizami: z niektórymi się zgadzam z innymi nie natomiast miło się czyta przemyslane oceny Urana.
Chciałbym tylko zwrócić uwagę autora na jeden (moim zdaniem) błąd: chodzi mi o ocenę Głowy. Uran pisze że zagrał bezbłędnie w defensywie podczas gdy według mnie (do potwierdzenia oglądając powtórki) przy rogu wykonywanym przez śledzi Głowa źle krył w polu karnym piłkarza Ary, skutkiem czego tylko dzięki interwencji Pawełka udało się uniknąć straty bramki. Zawalił krycie również przy następnym kornerze. Dlatego ocena Głowy (który zagrał naprawdę dobry mecz) na tle Marcelo wydaje mi się być nieco zawyżona.
Przy pierwszym strzale nie krył źle, bo gramy strefą, a nie indywidualnie ani mieszanie, natomiast faktycznie nabiegający rywal uprzedził go do piłki. Na tym polega niebezpieczeństwo stałych fragmentów. Przy dobrze nagranej piłce i dobrym ruchu nabiegającego zawodnika, obrońcy jest trudno interweniować, bo on skacze praktycznie z miejsca przeciwko rozpędzonemu rywalowi. Jeśli idzie o korner z zablokowanym strzałem, to Głowacki po za krótkim piąstkowaniu faktycznie zostawił trochę miejsca rywalowi, ale ustawiony był poprawnie. Zasłaniał sporą część bramki, także strzał nie miał prawa przejść. Próba agresywnego doskoku w takiej sytuacji może oznaczać rzut karny, albo łatwe minięcie na zamach. Jeśli idzie o rzut rożny z drugim celnym strzałem, to z inteerwencją spóźnił się Piotr Brożek. Moim zdaniem przy tych kornerach źle funkcjonował wyblok- rywale za łatwo nabiegali na piłkę.

Marcelo i Głowacki zagrali bardzo dobrze- obaj, ale Marcelo miał kilka błędów z gry, do tego Głowacki miał kilka trudniejszych interwencji, gdzie nie tylko musiał wykazać się siłą ale także grą na wyprzedzenie.
Ostatnio edytowane przez Uran235 : 24.08.2009 o godz. 19:01.
Odpowiedz cytując