Wyświetl pojedynczy post
seta
Socios Wisła Kraków

Od: 11.2002

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.08.2009, 13:13
koyoot napisał(a):Wyświetl post
Po kolei. Przy obecnej cenie 4 rdzeniowych prockow Intela i AMD na plus wychodzi AMD, bo ma tansze a lepiej taktowane procesory. W grach lepiej NA TEN moment 2 rdzeniaka, ale wystarczy poczekac kilka miesiecy i jak wyjdzie 7 majaca pelne wsparcie dla 4 rdzeniowcow nawet w systemie 32 bitowym(glownie dzieki DX11) to juz wtedy 4 rdzeniowce beda mialy sens. Pamieci wystarcza 800 MHz zwykle platinium OCZ(najlepsza firma produkujaca pamieci - nie spotkalem sie z jakimkolwiek zwrotem z powodow awarii oraz kapitalnie kreca sie pamieci tej firmy). Procek dobry ale szczerze to lepiej w tym wypadku AMD moim zdaniem wybrac generalnie przez lepsze standardowe taktowanie i fantastyczne mozliwosci OC(black edition...). Na standardowych chlodzeniu do 4 ghz dojdziesz a majac wiatraczek z plytka peltiera to i do 4,8 ghz bez najmniejszych klopotow dodatkowo bedzie stabilny. Zasilacz 500 wystarczy w zupelnosci, bo do tego co wyzej podawalem 500W wystarczy rowniez. Dodatkowo Phenom ma mniejszy pobor pradu od C2Q.

A teraz odnosnie roznicy w pracy pomiedzy dwujadrowcami a czterojadrowcami. W Normalnych grach znacznie lepiej sprawuja sie procesory dwurdzeniowe a podkrecone. Natomiast przy aplikacjach zdecydowanie lepiej czterojadrowe. Ale to tez zalezy od aplikacji czy jest napisana tak by wykorzystac 4 rdzenie. Jesli nie to zdecydowanie lepiej zaoszczedzic pieniadze i wybrac 2 rdzeniowca. Ale jak juz wyzej pisalem to wszystko jest NA TEN moment. Teraz tak szybko sie to wszystko zmienia ze poezja. Niedlugo wyjda procesory Intel i5 ktore beda fenomenalne jesli idzie o stosunek jakosc cena. Podatnosc na Overclocking tutaj tez bedzie miala wielkie znaczenie. Jesli bedziesz chcial poczekaj bo bedzie warto. 600 zlotych za procesor majacy taktowanie w granicach 2,5 ghz z czterema rdzeniami, nieco obnizona iloscia pamieci cache w stosunku do i7 i takie same bebechy procesora. Niby na papierze wyglada slabo tylko ze i7 juz udowodnil ze osiaga w normalnym taktowaniu taka sama wydajnosc w grach jak Phenom podkrecony do 3,8 ghz. 2,66 ghz=3,8 ghz - widac roznice?

P.S. Hehe bylem juz niezle wciety wczoraj dopiero teraz przeczytales swoj post. Chodzilo mi o to ze procesory AMD przy dekodowaniu filmow osiagaja o 50% lepsza wydajnosc niz procki Intela.
W pewnym sensie masz racje, z tym że jak kolega napisał kompa potrzebuje do zabawy, imo w tej chwili stosunek jakość/cena do tych zastosowań najlepiej nadaje się C2D, sam mam E5200 wykręcony stable na 4000Mhz, co do pamięci ja uzywam G-Skill i uważam że do OC też się świetnie nadają.
Co do postępu technologicznego to racja że wszystko zmienia się z dnia na dzień i niestety nikt nie może zagwarantować że sprzęt złożony dzisiaj będzie się nadawał do zabawy za 2-3 miechy, jak kogoś stać to może i co 3 miechy kupować topowy sprzęt, a jeżeli nie to moim zdaniem lepiej kupić cos tańszego co można dobrze wykręcić i tym się bawić a kasę składać na następną generację.

Co do proców to ja do AMD jestem uprzedzony więc nie będę dyskutował na ten temat.
Lepiej siedizeć cicho i wyglądać na idiotę, niż powiedzieć jedno słowo i rozwiać wszelkie wątpliwości.

Odpowiedz cytując