Fokson napisał(a):

Witam!
Jestem na kupnie komputera w cenie ok. 3000-3500 zł z monitorem. Jako że w tym temacie w ogóle nie mam rozeznania, chciałbym zapytać się forumowych ekspertów o radę. Udało mi się złożyć taki oto zestaw:
procesor: AMD Phenom II Quad-Core 945 BOX 679,00 zł
grafika: GeForce with CUDA 9800 GT Gigabyte 1GB HDMI & DVI (PCI-E) OC Zalman 2.0 519,00 zł
pamięć: OCZ DDR3 3x 2GB 1600MHz CL7 Platinum Triple Channel 679,00 zł
dysk: Seagate 500 GB Barracuda 7200.12 (16MB, Serial ATA II) 209,00 zł
płyta główna: Asus CROSSHAIR III FORMULA Zawiera: karta sieciowa, karta muzyczna 730,00 zł
obudowa: Logic B22 czarna 500W PFC Zawiera: zasilacz 180,00 zł
Całość wychodzi: 2 996,00 zł
Nagrywarkę przerzucić mogę ze starego kompa. Teraz moje pytanie brzmi: czy ten zestaw jest coś wart? Czy może zestaw (ten do 2900 zł) podany wcześniej przez Reksia33 byłby lepszy?
Komputer potrzebuję głównie do zabawy, tak więc przydałoby się żeby nowe gierki śmigały na nim z zadowalającą prędkością na wysokich detalach.
Z góry dzięki za odpowiedź
|
Pierwsza sprawa. Jesli nie bawisz sie na systemach 64 bitowych nie ma sensu inwestowanie w tyle pamieci RAM. Jesli juz musisz miec DDR3(ktore sa po prostu w tym zestawie marnotrawieniem kasy...) to wez 3 GB. Albo po prostu kup 4 GB DDR2. Wyjdzie lepiej. Na wydajnosci nic nie stracisz ba wydaje mi sie ze ona moze wzrosnac bo czasy dostepu beda lepsze od DDR3. Kolejna sprawa to wybor karty graficznej Za zaoszczedzone pieniadze kup conajmniej w takim wypadku GTX260 GF`a. Lub posprawdzaj bo wydatek rzedu 730 zlotych na plyte pod procesor AMD tez jest w moim odczuciu marnotrawieniem kasy. Znajdz GTX`a 275 biorac tansza plyte glowna a jesli bedziersz mial pieniadze i szczescie wez GTX`a 285 co da ci znacznie znacznie wiekszy wzrost wydajnosci w grach komputerowych.
Na razie to tyle na szybkosci bo sie spiesze. Pozniej jakby jakies watpliwosci byly to cos dopisze.