Wyświetl pojedynczy post
For_FuN_
Senior Member

Od: 08.2004

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 21.08.2009, 01:34
Tiramisu napisał(a):Wyświetl post
Można nie wiedzieć jak on to wszystko widzi, ale można na podstawie pewnych faktów podejrzewać.
Fakty są takie:
- facet nie mówi ani słowa po polsku
- nie ma pojęcia o historii Polski (no bo chyba specjalnie by wiedzy nie ukrywał?), i nie mówię o jakiś szczegółach,, (swoją drogą,, ciekawe ile razy był w Polsce zanim się pojawił pomysł o reprezentacji,,,,)
- ma w 1/4 polską krew, a w 3/4 francuską.

A więc podejrzewam: woli być kapitanem na cudzym statku niż majtkiem na własnym. Nie widziałam jak gra, ale niech ktoś mi powie - miałby duże szanse być gwiazdą reprezentacji Francji? Tylko tak obiektywnie.

Kiedyś kluby składały się z wychowanków, ale z biegiem czasu to się zmieniło. Pewno też nie wszystkim się podobało. Tylko klub to firma, a reprezentacja to fundacja, niech będzie "czysta" .

ps. Jak się Roger ożeni z Polką to ani krzty bardziej na reprezentację nie zasłuży.

Albo Ty z wyrażaniem własnych myśli. Sprawa nie do rozstrzygnięcia. I błagam - nie mów mi co jest problemem na tym forum - ja również mam o nim wyrobioną opinię.

Nie napisałam jakie masz podejście do wyników sportowych, napisałam "DOMYŚLAM SIĘ". Na podstawie Twojej wypowiedzi. Mam do tego prawo. Nie jest tak? Ok - przecież nie będę Ci tego wmawiać. To, czego człowiek broni, pozwala na powiedzenie czegoś o nim. I to jest moja opinia a Tobie, a nie Ty. Ty na pewno masz jakąś o mnie.
Post Deevera wziąłeś albo zbyt dosłownie albo po prostu się teraz wymigujesz od odpowiedzialności za głupotę, którą napisałeś. Co jak co, ale Polak Jacka Bąka jako wybitnego Polaka nie poda. No litości. Chyba, że jakiś debil, a za takiego Ludovicia nie mamy? (pomijamy cały czas, że on tego nie powiedział - mówimy o tym, co autor posta miał na mysli). To, że poznasz dobrze historię Hiszpanii nie uczyni Cię Hiszpanem, ale nie wmawiaj mi, że to nie jest dziwne, że chłopak, który tak bardzo chce reprezentować Polskę nic o niej nie wie.
I gdybym decydowała czy Obraniak Polakiem ma być czy nie to by nim nie był. Ja tylko tę jego polskość oceniam. Do oceny prawo mam. Nie muszę brać bezkrytycznie czegoś, o czym ktoś zadecydował. Dlaczego? Dlatego, że niektóre decyzje są po prostu głupie. Bez dyskusji jest jego polskie pochodzenie. Jego przywiązanie do Polski (a m.in. tego wymagam od kogoś, kto ten kraj reprezentuje) już wątpliwości budzi.

Podsumowując: dla mnie jest Francuzem z polskimi korzeniami. Tyle.
Hmm, czyli jakie sa te kryteria w ustalaniu i mowieniu komus, ze jest Polakiem lub tez nie? Zakreslcie je w koncu . O ile mnie pamiec nie myli, to byly premier naszego pieknego kraju mial problem z odspiewaniem hymnu, czyli wedle waszych ustalen nie zalicza sie juz do grona Polakow...bo jaki debil nie zna hymnu(parafrazujac twoje slowa)? Poraz kolejny usprawiedliwasz swojego kolege, ktory po pierwsze powoluje sie na gazete(ktora wedle 90% forumowiczow jest niewiarygodna i pewnie dla niego rowniez, ale zeby komus dopiec stala sie wiarygodna w tym przypadku...), po drugie - cytuje slowa zupelnie kogos innego(nawet o tym nie wiedzac) . btw. skad wiesz, ze Obraniak nic nie wie o Polsce? Jakie zrodla? No i wlasnie...na jakiej podstawie oceniasz jego polskosc? Na jakiej podstawie rzucacie pod jego adresem tak ciezkie oskarzenia? Chce wiedziec, bo jestescie lepiej poinformowani od dziennikarzy z tego co widze . Nie godze sie z tym, zeby kogos oczerniac, bo tym takie posty de facto sa.

Widze tez poraz kolejny, ze nieznajomosc prawa jest w naszym kraju powszechna. Obraniak byl Polakiem w momencie urodzenia...rodzice zaniedbali tylko ta sprawe, bo nalezalo wowczas zlozyc odpowiednie dokumenty w Polsce(ale rozumiem - lata '80, komuna, inny swiat), a w przeciagu kilku tygodni formalnosci bylyby zalatwione.'

Jeszcze jedno...jak powiedzialem wczesniej, jesli ustalacie i oceniacie czyjas polskosc, to robcie to na rownych warunkach dla wszystkich. W ten sposob wykluczacie spora czesc spoleczenstwa, ktora nie interesuja sie historia, polityka, przyziemnymi sprawami codziennymi naszego kraju lub czymkowiek innym zwiazanym z Polska.
Ostatnio edytowane przez For_FuN_ : 21.08.2009 o godz. 02:08.
Odpowiedz cytując