Rozumiem Twoją krytykę kot i oczywiście to szanuję - każdy ma swoje zdanie. Ja sam mam zastrzeżenia do projektu naszego stadionu i też wiele rzeczy mi nie pasuje. To czy obiekt się komuś podoba czy nie to kwestia gustów. Sporo osób nie docenia projektu p. Obtułowicza dlatego, że teraz w modzie jest budowa tzw. "oponek". Rozgoryczenie zwiększa się jak krakowianie porównają sobie wizualizację tego co w czerwcu przyszłego roku będziemy mieli przy Reymonta, z projektami chociażby stadionów w Gdańsku czy Wrocławiu. Na pierwszy rzut oka tamte robią na pewno lepsze wrażenie. Jednak trzeba przyznać że nasz stadion też nie będzie pozbawiony pewnych zalet - np. jeśli chodzi o jego dogodną lokalizację w centrum miasta bije na głowę wszystkie inne obiekty w naszym kraju. Może za mało się to podkreśla, ale w założeniach p. Obtułowicza realizowany obecnie projekt naszego stadionu miał nawiązywać do starej bryły obiektu z lat 50-tych, który trzeba przyznać wpisał się w panoramę naszego miasta i był w jakiejś mierze przykładem architektury socrealistycznej (proszę bez złych skojarzeń bo ten rodzaj budownictwa przez wielu ludzi jest ceniony, niezależnie od stosunku do minionego systemu

).
To co ja osobiście doceniam w tym projekcie to fakt że nasz obiekt po ukończeniu przebudowy będzie wyróżniał się spośród innych, nie jest wzorowany na jakimś konkretnym stadionie jak np. obiekt Legii. Tym samym nasz stadion będzie miał można powiedzieć taki swój charakter. Może niektórzy się z tym nie zgodzą, ale ja uważam że jego bryła będzie jak najbardziej spójna. Nie można powiedzieć że będzie to jakiś "składak" bo trybuny będą się ze sobą według mnie prawidłowo komponować. Jeśli zaś chodzi o tego całego okrąglaka, szklaka, pawilon medialny czy jak go tam zwiecie, to ja powiem, nie po raz pierwszy zresztą, że jak dla mnie to będzie to całkiem ciekawy obiekt naszego stadionu. W zamiarach projektanta było stworzenie swego rodzaju "zatoczki widokowej" z której roztaczał by się widok na Kopiec Kościuszki, Las Wolski etc. Dlatego właśnie nie przypadkiem okrąglak znajduje się właśnie w narożniku południowo-zachodnim. Zgodzę się że zaburza on harmonię całości bryły obiektu, ale według mnie to właśnie będzie jeden z tych elementów stadionu przy Reymonta, który będzie się składał na jego "charakterność". To co ja osobiście uważam za złe w pawilonie medialnym, to fakt że zbyt mało z jego powierzchni jest wykorzystywanych.
Także podsumowując to trzeba powiedzieć, że wszelkie takie dyskusję o wyglądzie naszego obiektu sprowadzają się raczej do gustów. Każdy ma inne i każdy z osobna chciałby żeby ten stadion wyglądał trochę inaczej. Np. ja osobiście chciałbym żeby pojemność tego obiektu dobiła do 40 tys. i żeby poprawione zostały takie błędy jak zbyt duża odległość od boiska (o tym było już tu mówione setki razy i w rzeczywistości na pewno nie będzie to stwarzać większych problemów, ale jednak wiadomo że gdyby była mniejsza byłoby lepiej), chciałbym żeby zrealizowano zaproponowany kiedyś pomysł z tunelem pod boiskiem łączącym trybuny wschodnią i zachodnią, żeby zwiększono ilość miejsc parkingowych wokół stadionu, itp.
Sam często narzekam na ten projekt, bo wszyscy wiemy że Kraków zasługuje na lepszy i przede wszystkim trochę większy stadion. Wszystkim tym, którym zależy na rozwoju Krakowa na pewno żal jest straconego definitywnie przez nasze miasto EURO 2012, ale trzeba przyznać że gdyby nie nasze aspiracje do organizowania tego turnieju to nie mielibyśmy takiego stadionu na jaki zanosi się że będziemy mieli w przyszłym roku. Gdyby nie ten turniej to na Reymonta skończyło by się na wybudowaniu dwóch trybun za bramkami, a trybuny wzdłuż boiska (o ile by w ogóle kiedykolwiek powstały) byłyby jednopoziomowe, bez narożników, znacznie mniej efektowne od tych z obecnego projektu, który jak wiemy był tworzony z myślą o EURO 2012. Czasami sobie ponarzekam na tą budowę naszego stadionu, ale też zdaję sobie sprawę że mogło być gorzej. Dlatego lepiej po prostu trzymajmy kciuki za to, żeby budowa stadionu przy Reymonta została terminowo ukończona i żeby też za naszego życia móc doczekać się wreszcie fajnego zorganizowania okolic obiektu i wybudowania parkingów...