Wyświetl pojedynczy post
Tiramisu
Senior Member

Od: 09.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 20.08.2009, 17:23
eye63
Skąd wiesz, że imponująca jest jego wiedza o II WŚ?
Dlaczego wcześniej nie przyleciał na wakacje do Polski? Chłopak ma 25 lat i kupę forsy. Nie był ciekawy swego kraju?
Człowiek z ź krwi polskiej ma prawo być Polakiem, ale na takich samych prawach ma zdobyć obywatelstwo jak zwykli ludzie. Myślisz, że zależałoby mu na tym obywatelstwie jakby nie piłka? Bo ja pod tym kontem patrzę, uważając że trudu by sobie nie zadał. Może się mylę, ale Ty też nie powiesz, że mylę się na pewno. Tego nie dowiemy się nigdy. To, że będzie się interesował Polską teraz nie ma już dla mnie znaczenia. Miło z Jego strony, że nie wypiął francuskiego kupra, ale czemu nie był w Pobiedziskach wcześniej?
Przeoczyłeś coś bardzo ważnego w moich postach. Otóż napisałam, że Ludovicia do Rogera czy Olisadebe porównywać nie będę, bo to zupełnie dwie różne bajki. I skąd to stwierdzenie, że piłka jest dla LO bonusem? Wyjaśnij mi – JAK można kochać kraj i utożsamiać się z nim i słowa nie umieć w języku tego kraju powiedzieć? Jaka tożsamość z Polską? Czym się ona przejawia? Wychowany w duchu narodowym? Polskim znaczy? Skąd wiesz? Jego rodzice to Francuzi. Tego zdania o półgłówkach nie rozumiem, więc się nie odniosę.
Głupią solarę też pominę, ten przykład świadczy tylko o Tobie. Natomiast mi nie chodzi o to czy Denver się pomylił czy nie. To zostało wyjaśnione, i to nie przez autora postu, który mu odpisał, a więc zakładam, że zupełnie go nie obchodziło to czy on się myli czy nie, tylko odniósł się dokładnie do tego, że nie można na podstawie czyjejś wiedzy o kraju ocenić jego poczucia polskości. Moim zdaniem można. Jak z człowiekiem – kochasz kogoś to Cię ten ktoś interesuje.

Punkty:
1) Nie odniósł się autor posta do tego, że Deever się myli, tylko do tego, że na tej podstawie nie ma prawa ocenić Obraniaka. Zdecyduj się o czym rozmawiamy.
2) Jakbym nie rozumiała pojęcia tożsamości narodowej brałabym Rogera i innych w ciemno. I nie wyjeżdżaj z jakimiś skrajnościami, bo rozmawiamy tylko o minimum poczucia tożsamości, nie wymagam od Obraniaka obrony kraju przed ruskim bombardowaniem w III WŚ
3) Ale o co chodzi? Jako Polka nie mam prawa wymagać by w reprezentacji mego kraju grali Polacy? Nie rozumiem.
Oceniać jest łatwiej lub trudniej. Ja naprawdę tego Francuza w specyficzny sposób lubię. Dlaczego uważasz, że nie wypada nam oceniać Obraniaka pod kątem gry w reprezentacji? Przecież to NASZA reprezentacja! A tylko i wyłącznie pod tym kątem go oceniamy, my w sensie przeciwnicy jego transferu.

eye63 napisał(a):Wyświetl post
I już nie może być Polakiem?

Ależ może być Polakiem! Zobacz – Roger też nim jest . Tylko to nie jest kwestia papierka dla mnie. I rozchodzi się właśnie nie o obywatelstwo, a o reprezentowanie kraju, z którym wiele wspólnego poza dziadkiem się nie ma. I powtarzam pytanie: uważasz, że tej woli byłoby równie dużo, gdyby nie chodziło o repre? Serio. Ja nic do gościa i jego polskości nie mam. Tylko tej zwykłej, a nie przynoszącej profity.

Może zmiennikiem być nie chce. Może chce być gwiazdą. Może wie, że zmienników Ribery’ego znalazłoby się albo za chwilę znajdzie kilku. Jakoś szczególnie się o niego Francja nie bije.

wolfy napisał(a):Wyświetl post
Niestety, ale niektórzy wychowani na FM kibice mają już tak wszystko wymieszane, że chcieliby robić transfery do Reprezentacji.
To nie FM, to dzisiejsze czasy,,, Ci bardziej podatni na wpływ mediów mają w dupie to, w co wierzyli nasi dziadkowie. Jaka Polska? Mamy UE! :/
Ostatnio edytowane przez Tiramisu : 20.08.2009 o godz. 17:32.
Odpowiedz cytując