|
Miałem okazję w ostatnich dniach gościć na Alianz Arenie w Monachium. Przy pojemności 70000 jest tam 11 tys miejsc parkingowych. Dodam jeszcze że obok stadionu jest stacja kolejki metra gdzie pociągi jeżdżą normalnie co 5 minut. Biorąc powyższe pod uwagę i uwzględniając właściwe proporcje na Wiśle powinno być 4 - 5 tys miejsc parkingowych. Nie wiem, jak pan Obtułowicz zamierza rozwiązać ten problem. Całe Alianz Arena kosztowało 280 mln euro, u nas 4 trybuny i osławiony pawilon multimedialny już ponad połowę tej kwoty. Beton, stal i koszty pracy u naszych zachodnich sąsiadów o wiele droższe. Pan Obtułowicz zapewniał, że projektuje tanią, oszczędną wersję tymczasem nasz stadion bedzie jednym z najdroższych stadionów zbudowanych w historii świata. Na pocieszenie napisze że Monachium miało także swojego własnego Obtułowicza. Pisze te słowa z pewnym przymrużeniem oka, ale jest w historii powstania Alianz Areny coś dla mnie niezrozumiałego i niepojętego. Monachium ma przecież podobnej wielkości stadion w parku olimpijskim w bardzo ładnej okolicy w centrum miasta. I architekci sprzeciwili się planom unowocześnienia stadionu olimpijskiego co sprawiło że bayern i TSW 1860 przeniosły sie na stadion w okolice którą porównałbym do Opatkowic.
|