River wspominał o meczach na które powinniśmy zwrócić uwagę. Ja chciałbym zwrócić uwagę w tym poście na szczególnie ważne mecze.
Przed nami mecze 4 rundy eliminacji do LM i LE i 6 meczów LE w grupie LE. Wygranie wszystkich wspomnianych meczów przez Lecha oznaczałoby zdobycie 2x1+6x2=14 pkt. Nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że wygranie wszystkich meczów przez Lecha to Sience fiction. Myślę, że także zdobycie 10 punktów przez Lecha graniczyć będzie z cudem bo oznaczałoby co najmniej 4 wygrane w grupie LE na 6 rozgrywanych meczów…
Ostatnia kolumna poniższej tabeli pokazuje o ile więcej punktów niż wszystkie drużyny z danego kraju musiałby zdobyć Lech by Polska w rankingu krajowym wyprzedziła właściwy kraj. Jeśli zdobycie 10 pkt w ogóle uznajemy że należy do kategorii cudów to do rzeczy niemożliwych należy zakwalifikować zdobycie przez Lecha o 10 punktów więcej niż 3 drużyny z Izraela spośród których jedna była rozstawiona w IV r.kw. do LE a druga nawet gdy odpadnie z LM to do grupy LE.
Podobnie mało prawdopodobne wydaje się być zdobycie 9 i 11 przez odpowiednio Białoruś i Irlandie. Oba kraje reprezentowane są jeszcze przez jeden zespół nierozstawiony w kwalifikacjach do LE.
Inaczej sprawa ma się z Chorwacją. Dynamo Zagrzeb było rozstawione i jeśli awansuje dwukrotnie zwyciężając w najbliższym dwumeczu przy równoczesnych dwóch porażkach Lecha to nagle się okaże że tylko zdobycie 3 przez Dynamo dzieli zepchnięcie Polski przez Chorwacje na 27 miejsce.
Jeśli więc wyprzedzenie Izraela w tegorocznym rankingu uznajemy za niemożliwe a jedynym zagrożeniem dla spadku Polski w rankingu jest Chorwacja to powinniśmy w szczególności śledzić wynik poniższych dwumeczyi drużyn z krajów 23-27
Na zielono zaznaczyłem kluby rozstawione, na czerwono zaznaczyłem skrót kraju zajmującego miejsce 23-27 przy nazwie klubu rozstawionego, który zgodnie z zasadą rozstawiony wygrywa nierozstawiony przegrywa przeszedłby dwumecz.
Gdyby wyniki meczów były odbiciem zasady wspomnianej powyżej wtedy wśród krajów z miejsc 23-27 reprezentowane pozostałyby Austria z dwiema drużynami w LE, Serbia z Partizanem i Chorwacja z Dynamem. Polska dalej byłaby wtedy na 26 miejscu jednak zdobycie w 6 meczach 3 punktów czyli jeden remis i jedno zwycięstwo (czyli scenariusz realny) oznaczałby spadek Polski w rankingu na miejsce 27.