tofik napisał(a):

Ja bym sprowadził Danijela Aleksicia z Vojvodiny Novi Sad. Myślę, że 3 miliony ze sprzedaży Brożka by wystarczyły. Zainteresowany jest nim Ajax i w rzeczywistości pewnie tam przejdzie 
Może jak bedziemy mieli stadiony i bazy treningowe, czyli za jakieś 5 lat, najlepsze kluby właśnie takich perspektywicznych graczy będą sprowadzać. Oby.
|
Tu juz stadiony chyba sa drugim tlem dla sprawy. Wazne (jak dla mnie) w tym, i nie tylko w tym przypadku sa:
- prestiz polsich rozgrywek, czyli zaden. Dla calego swiata liga polska, lotewska czy litewska to ten sam poziom, czyli dno
- kasa; nigdy nie przebijemy Zachodu, a ze Wschodem niebawem tez bedzie spory problem ( pomijam juz obecna kondycje klubow z Rosji czy Ukrainy)
- jakosc zycia; Polska to kraj srednio dobrze postrzegany na Zachodzie.
Konkludujac - majac do wyboru gre za lepsza kase, w lepszej lidze i w lepszym kraju, wybralbys Wisla niz Ajax

? Nie sadze. Na tym wlasnie polega problem, gdyz nie mamy chocby jednego atutu, by graczy nawet niechcianych na Zachodzie przyciagac do Polski. Nie dziwie sie, ze zawodnik np. z rezerw jakiegos Lyonu woli grac w II Bundeslidze, Cyprze czy w Danii, niz u Nas - bo i czemu mialby chciec ? Zero plusow, i tak to wyglada. Z perspektywy gry w LM chyba juz "wyleczylismy" potencjalne zakupy.