Wyświetl pojedynczy post
kot
Senior Member

Od: 04.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 04.08.2009, 03:41
Dziwi mnie, że Obtułowicz nie zechciał zakończyć trybuny zachodniej bliżej okrąglaka. No chyba, że rysunek techniczny, który zamieścił Tenzen http://www.wislakrakow.com/forum/sho...p?t=94&page=93 nie uwzględnia ostatecznej wersji narożnika trybuny zachodniej ze szklakiem i trybuną E. No bo o ile ciekawiej byłoby przeciągnąć wyłącznie górny poziom (piętro) trybuny zachodniej na taką samą odległość do szklaka, co trybuna E, która dołem dochodzi do przybudówki szklaka a górą prawie do samego szklaka. Ponieważ zachowany jest we wszystkich 4 narożnikach charakterystyczny kształt zębów ( krócej na dole, szerzej na górze ), więc nic by nie przeszkadzało, gdyby akurat z dwóch stron szklaka , były właśnie takie same "zęby" górnych partii obydwu trybun. Znacznie zmniejszyłaby się wtedy także, jak dla mnie zbyt duża i zewsząd widoczna przerwa między szklakiem a trybuną zachodnią. Dach trybuny zachodniej nachodziłby troszkę dalej wzdłuż bocznej lini dachu trybuny E. Od wewnątrz stadionu byłaby widoczna piętrowa trybuna zachodząca minimalnie tuż nad przybudówką szklaka na dole oraz prawie bezpośrednio do szklaka z boku. Na zewnątrz bryła stadionu trybuny zachodniej w tym miejscu, byłaby dłuższa o szerokość jednego pionu okien w charakterze odizolowanej od kibiców klatki schodowej i wewnątrz łączyłaby się z dolną przybudówką szklaka, umożliwiając w ten sposób prasie i dziennikarzom po zakończeniu meczu, a także trenerom czy piłkarzom, bezpośrednie przejście z trybuny zachodniej na salę konferencyjną w szklaku ( loże prasowe i szatnie znajdują się chyba w trybunie zachodniej ? ). No i doszłoby ze 200 miejsc a co za tym idzie kasy z biletów. Nie jestem fachowcem, więc nie wiem czy byłoby to technicznie możliwe, ale na mój gust, raczej tak.

Pozostałe narożniki stykają się prawie ze sobą i przerwy kilkudziesięcio centymetrowe są dla mnie całkowicie akceptowalne.

Czy ktoś wie, czy ten narożnik przy szklaku został zmieniony w planach, czy jednak rysunek w w/w linku jest wersją ostateczną Obtułowicza, bo o ile pamiętam, to jakiś czas temu Obtułowicz napominał coś o zmianie tego narożnika ( zabudowie) ? Mam nadzieję, że jednak jakieś podobne rozwiązanie tego narożnika przewidział, jeśli to ma techniczny sens, bo załatwiałoby ono w/g mnie wiele spraw od strony praktycznej i wizualnej stadionu. Nie wiem czy w razie czego, jest już za późno na ewentualnie niewielką w sumie ( o ile wogóle możliwą technicznie ) podobnego rodzaju korektę planu ? Przynajmniej warto głośno pytać o tą sprawę, jak mi się wydaje.
Ostatnio edytowane przez kot : 04.08.2009 o godz. 11:52.
Nie ma rzeczy niemożliwych.
Odpowiedz cytując