Wyświetl pojedynczy post
re_set
Member

Od: 05.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 31.07.2009, 09:42
swinia napisał(a):Wyświetl post
A ja tak się wybieram pod koniec września do naszego Krakowa, noclegi mam załatwione, w jakimś hostelu w centrum, nie pamiętam nazwy ale to po znajomości więc za free. I tu teraz zdaje się na waszą znajomość Krakowa i naprowadzenie mnie co można pozwiedzać. Czas zwiedzania 5 dni.
Sprecyzuj, co Cie interesuje szczegolnie. Bo- rzecz jasna- do zobaczenia masz sztandarowa trase: Wawel- Rynek- Kosciol Mariacki- Sukiennice- Brama Florianska- Barbakan itd., ale... Krakow ma do zaoferowania duzo, duzo wiecej.
Jesli sztuka i architektura- pelno kosciolow (style od gotyckich, przez renesans po barok), kamiennice rowniez w tych stylach, malarstwo- tu wybor oferty muzealnej rowniez ogromny- Narodowe, Czartoryskich itd.
Jesli blizsza jest Ci wspolczesna historia to polecam wycieczke do Nowej Huty, kombinat, plus np Arka.
Chcac zobaczyc panorame Krakowa mozesz wejsc na jeden z kopcow, ewentualnie (ale tego nie znam, nie bylam) wzniesc sie w gore balonem w poblizu Wawelu.
Z Krakowa mozesz tez zrobic sobie wycieczke do Wieliczki lub do Oswiecimia.

Koniecznie do obejrzenia Kazimierz, spacery (nawet bez celu!) uliczkami Starego Miasta i Kazimierza (uliczkami napisalam celowo, chodzi o te mniej uczeszczane, mniej turystyczne, a piekne...czyli nie Grodzka, a np rownolegle Kanonicza), tak zebys mogl poczuc klimat miasta.

Jak wyzej- doprecyzuj, co Cie interesuje szczegolnie, czego oczekujesz (bo moze np chcesz tez zwyczajnie odpoczac i np wtedy wyslemy Cie do aquaparku, a nie trzydziestego piatego kosciola).
Odpowiedz cytując