Wyświetl pojedynczy post
FraMat
Senior Member

Od: 03.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 29.07.2009, 16:13
w temacie o Macieju Skorzy pojawiło się kilka pytań o Dana i jego druzynę:
wiślak 68:
Cytat:
I w tym kontakście pytanie do FraMata eksperta ligi rumuńskiej: jak to jest że pomimo sukcesów w Rumuni żaden z wielkich klubów (Steua, Cluj) nie zatrudniają Dana? Czy jest w tym wszystkim jakieś drugie dno?
Tak to jest, że po zawirowaniach w Steaule chciano zatrudnić Dana, i on sam powiedział, że od pracy z reprezentacją wolałby Steauę, tylko, że właściciel Unirei natychmiast przebił ofertę z Bukaresztu.
W tym temacie (O byłych) wkleiłem niedawno teskt z prasy rumuńskiej o tym dlaczego Unirea z Danem osiągneli sukces w przeciwieństwie do Steauy, Dinama, Cluju...
Postaram sie go tu przenieść.

kristos
Cytat:
Jak dla mnie to jest "przerywnik" jak kiedyś Zagłębie ,czy GKS a w nastepnym sezonie wszystko wróci do normy tz.Staua ,lub jakiś lokalny rywal.
całkiem możliwe. ale to tylko gdybanie

szprotson:
Cytat:
w dobie kryzysu, wielkie uznane kluby w słabszych ligach, po prostu nie wytrzymały napięcia vide Rosenborg, Steaua ...
myślę, że to nie sprawa kryzysu. Rumunii to słabo dotyczy. Steaua jest po prostu kiepsko zarządzana. Gorzej niż Wisła (co może wydawać się nieprawdopodobne)
tofik:
Cytat:
W Rumunii nie ma wcale tak różowo. Sam Dan mówi, że odpowiada mu praca w Unireii, bo ma dobre stosunki z właścicielem. Ten dał mu czas na zbudowanie zespołu ( co jednak nie trwało zbyt dlugo), sprowadził zawodników, których Petrescu chciał itp. W innych zespołach np. z Bukaresztu presja na wynik jest taka sama jak w Wiśle. A np Gigi Becali ze Steauy zachowuje się jak oszołom. Zwalnia trenerów i wchodzi im w kompetencje.
to bardzo dobra analiza
i znowu kristos:
Cytat:
Moim zdaniem Dan trafił na klub w którym potrafił przekonać zawodników do naprawdę ciężkiej pracy ,oni mu uwierzyli i na tym wygrali.Ktoś wcześniej załatwił im wysoką pozycje w rankingu europejskim i znależli się w "niebie".
Obawiam sie ,że tego nie powtórzą ,ale to moje osobiste zdanie.
Co do porównania z Michniewiczem,to generalnie tak z tym ze Czesiu preferuje raczej futbol kombinacyjny a Dan wiadomo wyspiarski.
Otóż to. Też sądzę, ze mogą tego nie powtórzyć, chociaż.... z kasą za LM...
For_FuN
Cytat:
Szkoda, ze w Wisle nie potrafil zdobyc zaufania pilkarzy, a takze prezesa i dzialaczy.
nie sądzę, zeby to była kwestia zaufania. Raczej wygody. Piłkarzom wygodniej było zarabiać bez wysiłku, prezesom i działaczom wygodniej było spławic gościa, który miał wysokie aspiracje i wymagania i obnażał ich niekompetencje
To tylko moje zdanie, z którym nikt nie musi się zgadzać

...nie będę wchodził w dalsze dyskusje z idiotą....

Odpowiedz cytując