w temacie o Macieju Skorzy pojawiło się kilka pytań o Dana i jego druzynę:
wiślak 68:
Cytat:
|
I w tym kontakście pytanie do FraMata eksperta ligi rumuńskiej: jak to jest że pomimo sukcesów w Rumuni żaden z wielkich klubów (Steua, Cluj) nie zatrudniają Dana? Czy jest w tym wszystkim jakieś drugie dno?
|
Tak to jest, że po zawirowaniach w Steaule chciano zatrudnić Dana, i on sam powiedział, że od pracy z reprezentacją wolałby Steauę, tylko, że właściciel Unirei natychmiast przebił ofertę z Bukaresztu.
W tym temacie (O byłych) wkleiłem niedawno teskt z prasy rumuńskiej o tym dlaczego Unirea z Danem osiągneli sukces w przeciwieństwie do Steauy, Dinama, Cluju...
Postaram sie go tu przenieść.
kristos
Cytat:
|
Jak dla mnie to jest "przerywnik" jak kiedyś Zagłębie ,czy GKS a w nastepnym sezonie wszystko wróci do normy tz.Staua ,lub jakiś lokalny rywal.
|
całkiem możliwe. ale to tylko gdybanie
szprotson:
Cytat:
|
w dobie kryzysu, wielkie uznane kluby w słabszych ligach, po prostu nie wytrzymały napięcia vide Rosenborg, Steaua ...
|
myślę, że to nie sprawa kryzysu. Rumunii to słabo dotyczy. Steaua jest po prostu kiepsko zarządzana. Gorzej niż Wisła (co może wydawać się nieprawdopodobne)
tofik:
Cytat:
|
W Rumunii nie ma wcale tak różowo. Sam Dan mówi, że odpowiada mu praca w Unireii, bo ma dobre stosunki z właścicielem. Ten dał mu czas na zbudowanie zespołu ( co jednak nie trwało zbyt dlugo), sprowadził zawodników, których Petrescu chciał itp. W innych zespołach np. z Bukaresztu presja na wynik jest taka sama jak w Wiśle. A np Gigi Becali ze Steauy zachowuje się jak oszołom. Zwalnia trenerów i wchodzi im w kompetencje.
|
to bardzo dobra analiza
i znowu kristos:
Cytat:
Moim zdaniem Dan trafił na klub w którym potrafił przekonać zawodników do naprawdę ciężkiej pracy ,oni mu uwierzyli i na tym wygrali.Ktoś wcześniej załatwił im wysoką pozycje w rankingu europejskim i znależli się w "niebie".
Obawiam sie ,że tego nie powtórzą ,ale to moje osobiste zdanie.
Co do porównania z Michniewiczem,to generalnie tak z tym ze Czesiu preferuje raczej futbol kombinacyjny a Dan wiadomo wyspiarski.
|
Otóż to. Też sądzę, ze mogą tego nie powtórzyć, chociaż.... z kasą za LM...
For_FuN
Cytat:
|
Szkoda, ze w Wisle nie potrafil zdobyc zaufania pilkarzy, a takze prezesa i dzialaczy.
|
nie sądzę, zeby to była kwestia zaufania. Raczej wygody. Piłkarzom wygodniej było zarabiać bez wysiłku, prezesom i działaczom wygodniej było spławic gościa, który miał wysokie aspiracje i wymagania i obnażał ich niekompetencje