kicu napisał(a):

|
Zauważ, że Petrescu osiągnął sukces z Unireą bo jest tam od trzech lat. Może gdyby BC się nie pospieszył i nie zadziałał pod wpływem chwili dziś też mielibyśmy Ligę Mistrzów. Gdy niezłemu trenerowi da się komfort i czas na budowanie zespołu, po dwóch - trzech latach widać efekty. Inna sprawa, że mentalność polskich gwiazdek nie pozwalała Petrescu rozwinąć skrzydeł. I żeby było jasne - nie jestem fanatykiem talentu Dana Petrescu, stwierdzam tylko fakty, że u siebie, z piłkarzami chcącymi zapierniczać na każdym treningu osiągnął niemały sukces.
|
ja tam Dana darzę szacunkiem...
pamiętam jak dziś mecz z Lechem (3:3) w Poznaniu, kiedy to Lechici strzelali bramki życia, a Wisła nadal dążyla do wyrownania. wydawalo się że nic nie jest w stanie ich zlamać...masakrowali wtedy Lecha, i tylko tym cudownym golom i słabej skuteczności Brożka Lech zawdzięczał dobry wynik...takiego zęba w Wiśle Skorży widzialem w sezonie z Kosą ( właściwie rundzie) ale nie wiadomo czy to zasluga Skorży czy Kosy oraz w tym sezonie w meczu z Lechią. Może podciągnłabym do tego Beitar i Barce, choć z Barcą to piłkarze grali "motywacją silnego przeciwnika".
podobnym meczem do tego z Lechem był mecz z Legią w Warszawie (1:2) gdzie Wisła nie dala szans Warszawiakom, niby w meczu bez stawki.
śmieszą mnie również teksty że Dan nie musi grać w el. Ligi Mistrzów...ale przecież na taki stan rzeczy trzeba sobie zasłużyć...zdobyć Mistrzostwo Polski a Mistrzostwo Rumunii to jest jednak lekka różnica...popatrzcie tylko na budżet rumuńskich drużyn.
Brakuje mi gdzieś tego zacięcia w obecniej Wiśle, w poszczególnych meczach o stawke...wyjątkiem jest Beitar.
a poza tym:
Legia - Wisła 1:1 (PE)
Wisła - Mloda Legia 0:1 (PE)
Wisła - Legia po karnych przegrana (PP)
Wisła - Legia 1:2 (Superpuchar)
Wisła - Tottenham 1:1
Wisła - Lech 0:1 (PP)
Lech - Wisła 2:1(PP)
Wisła - Levadia 1:1
Levadia - Wisła 0:1
Wisła - Lech po karnych przegrana (Superpuchar)
wszystkie te mecze łaczy fakt że były one decydujące...i niestety przegrane...Skroża jest bardzo dobrym trenerem, ale w poszczególnych ważnych meczach zawodzi, oczywiście nie licząc Ligi Polskiej, choć i tu porażki w Warszawie z Legią czy porażki z Lechem nie wpływają zbyt dobrze na jago obraz.
Choć nie wiem czy w obecnej sytuacji zdydowalbym się na zmiane szkoleniowca...bo nie widzę lepszego. Smuda jest gorszym trenerem. Może Lenczyk...ale czy bylby autorytetem u naszych Gwiazdeczek?