Wyświetl pojedynczy post
cassius31krakow
Senior Member

Od: 02.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.07.2009, 11:51
sandomingo napisał(a):Wyświetl post
Co dokładnie masz na myśli?!
Popatrz jakich Wisła ma sponsorów i partnerów. Kasę mamy tylko od bookmacherów i deweloperów-przekrętasów, choć słyszałem plotki, że przekrętasy mają kryzys i nie płacą). Pozostali sponsorzy to zapewne bartery:
Umbro gratisowe stroje
Gerling daje polisy
Bytom garniturki dla kadry
Gatorade - napoje na kaca
itd. itp.

Popatrzmy na reklamy wokół boiska. Po pierwsze brak elektronicznych banerów - dyskwalifikujący u wielu potencjalnych partnerów. A jakie reklamy możemy zobaczyć na dykcie?: Beton towarowy, Miejskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej (też pewnie barter - klub nie musi opłacać CO), jakaś woda mineralna ze zwykłego kranu itp.

A ja się pytam co robi dział marketingu, że nie ma reklam żadnej z firm branży:
motoryzacyjnej,
elektroniki użytkowej,
elektrotechnicznej (np. elektronarzędzia),
kosmetycznej (np NIVEA FOR MAN jest obecna na wielu stadionach Europy)
browarów, poważnych banków a nie banków do minet (wiem, że Ekstraklasa S.A. chce pozyskać sponsora z tej branży, ale ch...j mnie to obchodzi - klub powinien powalczyć o takich sponsorów),
producentów napojów (coca, pepsi),
telekomunikacyjnej,
reklamy sieci handlowych.

Tu jest pole do popisu i zarobienia sporo grosza dla naszego klubu. Niestety do tej pory zarządowi dobrze wychodziło tworzenie stanowisk: manager ds. marketingu, dyrektor ds sprzedaży biletów itp. Do klubu przyssała się cała masa pijawek, która poza własnym odżywianiem się nie potrafi nic innego.

A już szczytem nieudolności zarządu naszego klubu jest fakt, że cały sezon gramy poza Krakowem!
Działając w taki sposób pozbawiamy się znaczących wpływów, wydajemy masę kasy i nie dziwota, że nie można zrównoważyć budżetu.

Kolejna sprawa - budowa stadionu. Dlaczego nie można dokonywać już rezerwacji przestrzeni komercyjnej na stadionie? Ja szukam nowej siedziby dla mojej firmy i chętnie wynajmę biuro na stadionie Wisły. Chętnie dokonałbym wpłaty rezerwacyjnej. Myślę, że w czerwcu po zdobyciu mistrzostwa wiele bogatych przedsiębiorców skusiłoby się abyy dokonać rezerwacji loży na stadionie. Ciekawe ile osób dzisiaj dokonałoby takiej rezerwacji?

Aż prosi się aby wprowadzić system internetowego rezerwowania/zakupu biletów. Ale po co? Pijawki wokół klubu lepiej żyły ze sprzedaży na lewo biletów na szlagierowe mecze. A kibiców szlag trafiał w kilkugodzinnych kolejkach.

EDIT: proszę o przerzucenie posta do "Nibylandii" tam lepiej pasuje
Ostatnio edytowane przez cassius31krakow : 23.07.2009 o godz. 12:12.
Odpowiedz cytując