Cytat:
Może ktoś objaśniłby mi, jakim cudem Rabin Angli, może żądać odsunięcia ze stanowiska szefa frakcji europarlamentarnej, i to demokratycznie wybranego eurodeputowanego w UE ? .
Sama funkcja Rabina mówi tutaj o mieszaniu z polityką religii, ale co ma religia do UE a tym bardziej, co ma Rabin Anglii (a nawet Rabin Polski ) do sprawy Jedwabnego w Polsce czy frakcji EKR w UE ?
A nawet jeśli jakimś cudem, wyznaniowy Rabin Anglii wypowiada się w imieniu całego narodu żydowskiego, to co ma Izrael do wtrącania się w UE, bo same mniejszości etniczne (żydowskie ) w Angli, raczej nic do spraw polskich mieć nie powinny ?
|
Żądać sobie może każdy i wszystkiego a treść , adresat czy nadawca takich żądań pozostaje do oceny ogółu . W tym przypadku reprezentant jakiejś potencjalnej grupy wyborców brytyjskich śle na łamach lewicowego ,,the observer'' swoje żądania do szefa jednaj z angielskich partii politycznych której teoretyczna linia programowa jest o 180 stopni rożna od lini programowej tej gazety . Wydaje mi się , że zawartosć merytoryczna tych rządań jest równie wykwintna jak stawianie przed komisją etyki prezesa PiS za działalność akwizytorską .
Jeżeli chodzi o działalność PE w związku z personaliami , to o wiele bardziej niebezpieczną i niezrozumiałą sprawą była blokada kandydatury na jednego z komisarzy Rocco Buttiglionego , której dokonała parlamentarna lewica podczas powoływania KE w 2004 r .
Wracając do sprawy Kamińskiego , to wielu mówiło juz od dawna , że Cameron nie będzie miał łatwo na wyspach jeżeli wejdzie w sojusz z PiSem . Jednak w tym przypadku wydaje mi się , że rządania rabina zostaną ,,,olane'' a sama sprawa mimo iż na onecie wisi cały dzień na miejscu nr 1 , to na wyspach jest raczej pomijana w szerszej debacie publicznej . O wiele ciekawiej będzie , kiedy odezwą się środowiska gejów , które to przywódca Torysów ostatnio przepraszał za Margaret Thatcher

.
Cytat:
|
żądaniem usunięcia Michała Kamińskiego z EKR czy nawet Europarlamentu i nie ma takiej siły, aby ktokolwiek mógł go dotknąć
|
Tylko , że ten rabin nie mówi nic o usuwaniu go z parlamentu

Oczywistym jest , że takie żądanie było by ośmieszaniem się a w ustach osoby ,,znanej i poważanej'' czymś niebezpiecznym . Ale ani takiego żądania nie było ani rabin jakiś tam nie jest chyba osobą ,,znaną i poważaną'' napewno w Europie i zapewne na Wyspach również .