WHITE*STAR napisał(a):

|
To właściwie wszystko jedno i to samo, bo szukamy jednego prawego obrońcy.
|
Tak zapewne niestety jest, chociaż rozsądek nakazywałby pozyskać prawego obrońcę i kogoś kto wyrówna stan kadry. Może to być drugi prawy obrońca, może być lewy( wtedy Brożek przechodzi na prawą obronę), może być prawy/lewy pomocnik( wtedy Łobodziński przechodzi na prawą obronę), może być uniwersalny defensywny zapchajdziura. W każdym razie jeden prawy obrońca to trochę mało, bo są kartki, są kontuzje i wiele spotkań. Ten rezerwowy może być byle jaki, zakontraktowany na krótko, ale musimy mieć kadrowe zabezpieczenie.
WHITE*STAR napisał(a):

|
Gargułę podpisaliśmy ponad pół roku temu.
|
Ale doszedł teraz. Gdybyśmy zimą pozyskali na tej zasadzie 6 piłkarzy, to bym nie oczekiwał na żadne transfery. Liczy się jaką mamy kadrę i kto jest potrzebny, a nie to kiedy został podpisany i za ile pieniędzy. Nie chodzi o szum medialny, tylko pozyskanie dobrego grajka i wzmocnienie drużyny.
WHITE*STAR napisał(a):

|
Aż 2 tygodnie temu. Ja nie wiem na co my czekamy z tymi transferami? Rozumiem, że może być jakaś perełka typu Marcelo któremu kontrakt kończy się 31 sierpnia, jednak Marcelo przychodził do nas jako uzupełnienie składu, czyli trzeci obrońca. Na chwilę obecną nie mamy Żadnego prawego obrońcy nadającego się do grania, a także (pomijając Niedzielana) 2 zdolnych to gry napastników (Brożek i Ćwielong) El. LM natomiast już są za pasem.
|
Biorąc pod uwagę naszą pozycję w negocjacjach z dobrymi piłkarzami- dopiero dwa tygodnie temu.
Biorąc pod uwagę terminy trzeciej rundy eliminacji LM- aż dwa tygodnie temu.
Klub ma konflikt interesów- im bliżej końca okienka tym łatwiej będzie podpisać dobrego grajka, ale nam piłkarze potrzebni są jak najszybciej. Szczególnie ci dobrzy, bo zapchajdziury faktycznie można podpisać w ostatniej chwili. Dlatego z oceną całokształtu naszej polityki transferowej najlepiej się wstrzymkać do czasu kiedy zobaczymy jej pełne efekty.
WHITE*STAR napisał(a):

Zawsze istnieje ryzyko transferowego niewypału, nawet ściągając Kakę i Ronaldo, dlatego zastrzegłem, że w formie.
WHITE*STAR napisał(a):

To jest podsumowanie
WHITE*STAR napisał(a):

|
12 spotkań w europejskich pucharach to będziemy mieć w NAJLEPSZYM przypadku.
|
Nieprawda. Odpadając w czwartej rundzie eliminacji LM wchodzimy do fazy grupowej LE, gdzie również czeka nas sześć spotkań. Niepokonanie Levadii byłoby wielką porażką naszego klubu, ale mam wrażenie, że prawie wszyscy liczą również na przejście III rundy eliminacji, co jak najbardziej jest w naszym zasięgu. Nawet odpadnięcie w III rundzie eliminacji LM oznacza przejście do III rundy eliminacji LE i nadal pozostawia całkiem realne szanse na grę w fazie grupowej. Nie zakładając z góry, że mamy pecha w losowaniach i biorąc pod uwagę umiejętności naszych piłkarzy liczba dwunastu spotkań na jesieni jest bardzo realna.
WHITE*STAR napisał(a):

|
Sprawa Nurković'a to niby co jest? Jak się gościa zaprosiło na testy, to chyba powinno się wiedzieć jakiego kontraktu wymaga, natomiast to co zrobiliśmy to więcej niż nieudolność.
|
Pytam wprost-
wiesz jak przebiegały negocjacje, o jakich kwotach rozmawiano, kto zmieniał warunki i dlaczego? Jeśli tak- podziel się
wiedzą. Ja
nie wiem, więc się nie wypowiadam. Kluczowe w tej sytuacji jest odróżnienie wiedzy od domysłów, wymysłów, plotek i pogłosek.
WHITE*STAR napisał(a):

Z pierwszej drużyny odszedł Baszczyński z Zieńczukiem, przyszedł natomiast Kirm i Jop (pomijając na razie Gargułę).
-2+2=0
|
No nie do końca:
w zeszłym sezonie grali: Baszczyński, Cleber, Kowalski, Zieńczuk, Beto, Niedzielan. Nie liczę Dawidowskiego i Barreto, bo oni prawie nie grali. Do tego brakowało ofensywnego pomocnika, a pełnią szczęścia byłby drugi pewny bramkarz, napastnik z prawdziwego zdarzenia i jeszcze jeden gracz na lewe skrzydło.
W tej chwili Jop zastąpił Clebera, Kirm Zieńczuka, Garguła załatał dziurę jako ofensywny pomocnik. Czekaj raczej nie jest zastępcą za Kowalskiego, bo ma jeszcze bardziej znikome doświadczenie, on przede wszystkim ma na razie trenować z pierwszą drużyną. Biorąc pod uwagę kontuzję Singlara- jak już mówiłem potrzebujemy zastępcy również dla niego. Ideałem byłby ktoś mogący grać zarówno na prawej obronie jak i na stoperze, byłoby to wystarczające zabezpieczenie( oczywiście oprócz nominalnego prawego obrońcy).
Byliśmy na -1(-4), jesteśmy na -4(-6)- potrzebni: prawy obrońca, defensywny zapachajdziura, snajper, wysoki napastnik, ewentualnie bramkarz i ktoś na lewe skrzydło.