Wyświetl pojedynczy post
AYALA
Senior Member

Od: 07.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 05.07.2009, 11:37
grywałem na prawej obronie i podstawą jest uważam to że defensor powinien wyprzedzac napastników tak żeby ci nie przyjeli piłki.Pamietam że byłem w juniorach po takim wyprzedzeniu napastnika chwalony przez trenera z ławki podczas meczu.To pomaga, człowiek czuje sie wtedy pewniej.Oczywiście najlepiej żeby to robił w czysty sposób a nie ordynarnie faulował.Teraz w zawodowej piłce obrońca powinien też i atakowac tak jak np. Baszczu który ostro zasuwał po prawej stronie.Boczny obrońca musi wiec byc szybszy od środkowego stopera.Często trenerzy na bok obrony przekwalifikowują pomocników lub napastników tak jak kiedyś Smuda zrobił z Kaliciakiem czy z Siadaczką.

Co do wzrostu to ja mam 185 cm i na prawego obrońce byłem troche zbyt mało zwrotny ale na boku czułem sie znacznie pewniej niż na środku.Idealny wzrost dla bocznego obrońcy to miedzy 175-182 cm oczywiście nie jest to reguła ale niżsi zawodnicy są zazwyczaj zwinniejsi i łatwiej im idzie upilnowac szybkiego skrzydłowego.

Obrońca nie może kryc na radar !! Tylko blisko rywala.Często jak zbliża sie koniec meczu to o tym sie zapomina albo zwyczajnie brakuje pary a to spory bład.
Ostatnio edytowane przez AYALA : 05.07.2009 o godz. 11:57.
Odpowiedz cytując