Wyświetl pojedynczy post
wislak68
Senior Member

Od: 11.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 02.07.2009, 20:41
Rzuciłem okiem na list Olechowskiego do Tuska: strasznie łzawy ale dobrze napisany. Z wizją. Ciekawe czy "elity" to kupią (wygląda na to że PD juz to wzięła: Widacki, Lis i ten trzeci już tworzą w sejmie nowe koło ). Jeśli tak to Donek będzie miał ciepło. Jest pewna szansa że chryja o której pisałem wcześniej właśnie nam się trafiła (bez popadania w przesadny optymizm). Oligarchowie napewno lepiej dogadają się z Piskorskim niż ze Schetyną.

Napisałem jedynie że czas na rozliczenia z tym faktem już przeminął.

W którym momencie przeminął?

Dlaczego Niemcy potrafili rozliczyc się z kwestią współpracy ze Stasi tuż po 89 roku a my do dzisiaj tego nie potrafimy?

Dobre pytanie. Moja prywatna odpowiedx jest taka że oni mieli RFN a my tylko PRL.

Jak długo kwestia agentury pozostawac będzie zastępczym tematem dla bieżącej polityki?

Nigdy nie była tematem zastepczym. To zawsze był jeden z największych problemów. A na politykę będzie miał wplyw tak długo aż się agentury PRL nie ujawni.

I dlaczego wreszcie akta IPN-u nie są powszechnie otwarte? Mój znajomy - historyk ze stopniem doktora dostał dwukrotnie odmowę wglądu w akta.

Dobre pytanie. Dlaczego PO nie realizuje swojego programu?