Proud napisał(a):

|
no właśnie...przestępcom...nie kibicom! jak nie będzie ostrzejszych kar dla poszczególnych osób związanych z korupcją to degradacje nic nie zmienią...jeden z drugim przeskoczy do innego klubu i znów zasieje ferment, a zostawi z porblemem kibiców, dla których dobro klubu jest bardzo ważne..a dla zarządu, trenerów, piłkarzy już nie...
|
Ale tutaj ja się z Tobą w zupełności zgadzam - osoby zaangażowane w korupcję należy karać ostrzej niż do tej pory. Tylko, że tutaj nie do końca jest chyba taka możliwość, bo ich osąd podpada pod kodeks karny, który za korupcję przewiduje kary takie, a nie inne. Mogę się co do tego mylić, ale tak mi się wydaje.
Trochę się jednak czepiasz słówek. Przestępcą w moim rozumieniu nie jest tylko osoba prywatna, ale również instytucja, która popełnia przestępstwo. A przestępstwem jest osiągnięcie nieuprawnionych korzyści na korupcji. Takie korzyści odnosiły kluby.
Kibice niestety w tej sytuacji niezasłużenie cierpią. Niestety tak chyba musi być. Nieukaranie klubów w tej sytuacji przyrównałbym do nie karania przestępcy, ponieważ cierpieć będzie jego rodzina, która jest niczemu niewinna. Tak nie można.