|
donPedro23 trochę doje***** z tym betonowym klockiem. Projekt stadionu Cracovii jest bardzo poprawny. O pięknie czy też braku się nie będę wypowiadał bo to kwestia gustu. Masz natomiast jest unikatowy, budzący emocje. Ma w sobie coś co sprawia, że nie da się przejść obok niego obojętnie. Stadiony we Wrocławiu, czy Poznaniu będą takie jakich są tysiące na świecie. Zero rozpoznawalności. Druga strona. Stadiony takie jak ten budowany na Legii czy ten w Kielcach. Szare, zwykłe, nie przykuwające uwagi. Nie znaczy to, że to źle, po prostu tak nijak. I kolejna bardzo modna praktyka ostatnio w Polsce, czyli budowanie ale Zagłębie Lubin, czy Jaga. Projekty dobre, ale każdy następny wygląda jak klon poprzedniego.
Nasz jak już napisałem jest wyjątkowy, przykuwa uwagę, budzi skrajne emocje. A wszystko to sprawia, że stanie się obiektem ponadczasowym. Moim zdaniem nasz stadion będzie w pierwszej trójce po 2012 roku, zaraz za Narodowym i Areną Bałtycką. Te dwa ostatnie będą jak Harley Davidson - pół świata takie ma, a drugie pół chciałoby takie mieć. Nasz natomiast to będzie taki Ford Mustang, wśród stadionów. Będzie miał duszę, z każdym kolejnym rokiem będzie coraz piękniejszy. Jeszcze słowo o stadionie Cracovii, mnie jako Krakowiaka cieszy, że ten ich stadion nie będzie kolejną kopią Kielc czy Lubina, a będzie inny, wizualnie dużo lepszy. Kraków zasługuje na to co wyjątkowe.
Stawski - mnie prywatnie, Allianz Arena się nie podoba, tak samo jak nie podoba mi się projekt nowego Camp Nou. Nie mają żadnego wyrazu. Wystarczy drobna różnica, odbicie trochę od tej modnej "oponki" aby stadion stał się ładny. Projekt Nou Mestalla bardziej do mnie przemawia.
Ostatnio edytowane przez Gordian : 24.06.2009 o godz. 06:06.
|