Wyświetl pojedynczy post
el Nuero
Senior Member

Od: 02.2009

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 23.06.2009, 10:49
Mayo - "szacuneczek" za kawał dobrej roboty. Ja sam miałem wątpliwości, dlaczego UEFA nie poszła po najbardziej "naturalnej" drodze i nie przyznała 2 pkt. bonusowych za grupę LE, tak jak nagradza 4 pkt. drużyny, które awansują do fazy grupowej LM. Jak dla mnie - wielka szkoda, to w tej chwili najbardziej punktowo obłowią się:

* najsilniejsze drużyny: - 4 pkt. za FG LM; 5 pkt. (łącznie) za wyjście z grupy, etc.;
* oraz te najsłabsze, dla których zdobycie 1 pkt. jest świętem (nasi nierozstawieni rywale w 2. rundzie kwalifikacji do LM mieli w dorobku poniżej 2 pkt. za okres 5 ostatnich lat); 1 lub 1,5 pkt. za odpadnięcie to będzie dla nich duży sukces rankingowy.

Średniaki takie jak Wisła (i mocniejsze) chyba najbardziej stracą punktowo (jedno zwycięstwo w grupie to niemal "pusty przebieg"). Rozumiem tłumaczenie Mayo na ten temat, jednak chyba nigdy nie zrozumiem, czym się kierowała UEFA wprowadzając takiego dziwoląga. Skoro już chcieli zrobić z LE "1/2 Ligi Mistrzów" (6 meczów, prawa scentralizowane, choć mniejsze pieniądze), to również mogłyby być punkty za awans. Jakiś "mądry" zdecydował jednak inaczej. Wisełce pozostaje przebić się do grupy i tam zrobić punkto-branie.