Wyświetl pojedynczy post
Uran235
Senior Member

Od: 08.2005

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 22.06.2009, 19:20
prawnik25 napisał(a):Wyświetl post
Ja Kasprzik podawałem za przykład tego jak powinny wyglądać negocjacje transferowe (a nie wypowiadałem się co do klasy bramkarskiej)....

słowo przepraszam, jak widać nie przechodzi ci przez usta... (a merytorycznie do poprzedniej mojej wypowiedzi nie raczyłeś się już odnieść robiąc zbitkę zdań wyrwanych z kontekstu DETEKTYWIE za dychę)...
Nie wiem, czy jest sens to kontynuować, ale niech będzie. Żeby nie było, że wyrywam z kontekstu
Po pierwsze trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie czy bramkarz Piasta jest lepszy od Pawełka otóż nie - to co ich jedynie łączy to fakt że przychodzili (przychodzą) do nas ze słabych klubów, w których KAŻDY średniej klasy bramkarz może się wykazać mając w spotkaniu kilkanaście okazji do obrony...

Kompletnie nie rozumiem w tej sprawie akurat postępowania naszego klubu, ale z drugiej strony widząc kim w tej chwili się interesujemy czy z kim najpewniej podpiszemy umowy kontraktowe to zdziwienie mija.

Sytuacja jest taka a nie inna na razie wygląda na to że uzupełniamy kadrę po odejściach Zienia i Baszcza a zawodnicy kandydujący na ich miejsce delikatnie mówiąc nie zachwycają w kontekście gry w europejskich pucharach, ale może to i dobrze bo Cupiał mając realne szanse wejścia do LM zobaczy wreszcie, że zespół złożony z z półdamrowych, darmowych zawodników nawet z europejskim średniakami nie będzie miał szans nawiązać wyrównanej walki. My naprawdę minimalnymi nakładami chcemy coś osiągnąć, gorzej jak nasza przygoda skończy się szybko i w przyszłym roku mistrz polski nie będzie rozstawiany nawet w II rundzie eliminacyjnej... czas pokaże kto miał racje!
Teraz pytanie- gdzie tu Kasprzik jako przykład jak powinny wyglądać negocjacje transferowe... nigdzie, jedziemy dalej.

Problem, w tym że ostatni transfer gotówkowy w wykonaniu Wisły Kraków miał miejsce ponad rok temu vide Łobodziński (ok. 400 tys euro). Bośniak wyceniany jest na kwotę dwukrotnie wyższą już pomijając fakt zainteresowania jego osoby klubami z Bundesligi, które mają znacznie większe możliwości finansowe od nas - to wszystko wygląda jak podbijanie ceny przez Słowaków zainteresowaniem mistrza polski, by inne kluby zechciały zapłacić wyższą cenę...

Zresztą wystarczy spojrzeć kim jesteśmy na chwilę obecną żywotnie zainteresowani tj. Słowakiem, który ma kosztować nas ok 100 tys euro i darmowym Brazylijczykiem... w gronie naszych zaintersowani przynajmniej medialnych nie ma zawodników droższych a jak już był vide Kasprzik (nie popierałem tego ruch) to Bednarz go odpuścił...

Konkludując mamy bardzo skromne możliwości finansowe i nie wierzę by stać nas było na wydatek np. 700 tys euro za skrzydłowego już nie mówiąc że potrzeby kadrowe w klubie są znacznie większe - napastnik klasowy to wydatek ok 1 mln euro jak nie więcej, chyba że kogoś wypożyczymy z mocniejszego klubu...

Żeby mówić rzeczywiście o wzmocnieniach, tym samym by szanse nasze na awans wzrosły do LM potrzeba lepszego bramkarza od Pawełka - w Polsce jedynie Mucha (odpada), prawego obrońcy (lepszego od Singlara), stopera a może i dwóch, 2 lewych pomocników, defensywnego pomocnika - (to w ostateczności) ofensywnego pomocnika (Garguła zanim dojdzie do formy może minąć pól roku jak nie dłuższy okres czasu, napastnika (2) gdyby odeszli Niedzielan, Beto (już odszedł)...

Także do pełni szczęścia a nawet do umiarkowego zadowolenia brakuje bardzo wiele - już nie mówiąc że na dzień dzisiejszy nikogo jeszcze nie pozyskaliśmy (zamierzamy dopiero)....

Wywody na temat zawodników, którzy z dużą dozą prawdopodobieństwa i tak do nas nie trafią jest pisaniem bajek, ewentualnie tworzeniem wirtualnej polityki transferowej z Football Managera niczym więcej...

Pompowanie balonu jak widać ruszyło pełną parą na forum i w mediach - żebyśmy sobie za moment nie połamali zębów na np. Gruzinach...

P.S. podpisanie kontraktu z Sobolem i stworzenie sieci scoutów na przyszłość uznałbym za sukces (ewentualne zatrudnienie Czyżniewskiego) - bez tego ani rusz na przyszłość...

W żadnym wypadku nie mówię by Wisła sprowadziła na raz 10 zawodników bo to nierealne, wskazuje jedynie na braki w kadrze Wisły...

Nie jest malkontentem, tyle że nie lubię zbytniej przesady i ułańskiej fantazji typowej dla polskiego kibca...

Sam przecież wcześniej pisałem o tym że transfery będą... tyle tylko do ich jakości można mieć wątpliwości, ale to okarze się w praniu zapewne
Aha, czyli tutaj mamy odniesienie do tego jak Twoim zdaniem powinny wyglądać negocjacje transferowe. Twoim zdaniem negocjacje transferpwe polegają na tym, żeby dać dużo kasy za kolesia, którego osobiście nie widzisz w Wiśle? To są dobre negocjacje transferowe? Bożok, którego nie widziałeś w meczu za 100 tyś. euro to zły transfer, Kasprzik, który jest za słaby dla Wisły to dobry transfer, bo jest droższy. Najśmieszniejsze jest to, że Kasprzik rzekomo kosztował Lecha 800 tyś. PLN, czyli 176 003,46 euro wg dzisiejszego kursu, także różnica w cenie wcale nie jest duża.

Poza tym wydaje mi się, że wklejanie przeze mnie tych postów w całości było bez sensu, ale zrobiłem to po to żebyś nie zarzucał mi, że wyrywam coś z kontekstu. I nie mam zamiaru przepraszać za dosadnie zilustrowaną krytykę, tak samo jak Ty zapewne nie masz zamiaru przepraszać za detektywa za dychę( wypraszam sobie, pracuję społecznie). Uważam, że po prostu przesadnie narzekasz. Piłkarzy jeszcze nie widziałeś, czy zostaną zakontraktowani nie wiesz, jaki mamy budżet transferowy nie wiesz, ile mamy na kontrakty nie wiesz, ale nie przeszkadza Ci to w nieustannym narzekaniu.

http://wislasoccer.com/news_item_10805.htm TEMAT BOŚNIAKA UWAŻAM ZA ZAMKNIĘTY!!!
To jest chyba nawet przepisane tłumaczenie z naszego forum. Artykuł w oryginale( po słowacku) pojawił się tu dzisiaj już ze trzy razy, pierwszy raz wcześnie z rana. Także widzę, że rośnie mi konkurencja w branży detektywistycznej .

Jeszcze w sprawie kasy za LM. Po pierwsze nie powinniśmy gospodarować pieniędzmi, których nie mamy. Po drugie nie wiem, czy zdajecie sobie sprawę, ale sporą część tej kwoty mogą pochłonąć premie piłkarzy. Przypominam sobie, e przy podpisywaniu nowego kontraktu Cantoro mówiło się o premii w wysokości ponad 200 tyś. euro za samo wejście, bez meczówek. Inni piłkarze też na pewno mają indywidualnie zapisane spore kwoty premiujące wejście do LM. Trzeba liczyć, że sumarycznie jest to kwota na poziomie kilku milionów euro. Do tego mówi się, że za pieniądze z LM Wisła przede wszystkim chce redukować zadłużenie wobec Telefoniki. Dlatego pieniędzy na duże kontrakty nie będzie, a przeważnie duży transfer to i duży kontrakt. Nie wyobrażam sobie, że kupujemy piłkarza za milion euro, a jednocześnie jego pensja mieści się poniżej 200 tyś. euro i to motywacyjnie.
Odpowiedz cytując