|
Niech mnie nie rozśmieszają władze klubu.
Załóżmy budżet 42 mln złotych na teraz. W zimowym okienku wydaliśmy ok 1mln złotych za Gargułę. Zdaje się że nie kupiliśmy nikogo więcej, a sprzedaliśmy Clebera za miej więcej tyle ile podpisaliśmy Gargułę. Czyli jednym słowem za dużo nie poszło. Zakładając że wykorzystaliśmy ok 14 mln złotych(zgrupowania, połowa kontraktów) to zostało jeszcze sporo kasy, liczmy 28mln złotych na te pół roku. Nie liczę oczywiście braku stadionu bo budżet jest już ustalony(m.in większa kasa od Canal +)
W kadrze musimy opłacać:
Pawełek ok 450 tys złotych
Singlar ok 600-700tys złotych.
Głowacki ok 1mln złotych
Marcelo ok 900 tys złotych
Pi.Brożek ok 600tys złotych
Diaz ok 500tys złotych
Sobol ok 1mln złotych
Garguła 800 złotych(obecnie kontuzjowany więc napewno 2 miechy kontraktu opłaci ZUS)
Łobodziński ok 1mln złotych
Cantoro ok 1mln złotych
Niedzielan ok 1mln złotych
Brożek ok 800tys złotych
Ćwielong ok 400tys złotych
Mały ok 500tys złotych
Gołoś ok 500tys złotych
Varga ok 400tys złotych
Boguski ok 600tys złotych
Jirsak ok 600tys złotych
Ogólnie daje to ok 13 mln złotych płac/ 2 = 6,5mln złotych płac. Oczywiście w przybliżeniu.
Odejmując to od 28mln złotych które powinny zostać w kasie po poprzedniej rundzie wychodzi ok 20 mln(tu wliczam pensje nowych graczy które pewnie nas łącznie z 1,5mln złotych za jedną rundę wyniosą) złotych na pozostałą działalność klubu.
Oczywiście to przy założeniu że nie pozbędziemy się Niedzielana, Cantoro, Gołosia
ODP! w tym okienku po prostu musi przyjść jeszcze ktoś dobry do ataku. Czy to będzie Kirm, czy Vladavic. Czy np.przesuniemy na tę pozycję Boguskiego a kupimy kogoś naprawdę niezłego do ataku.
Tym niemniej spodziewam się zakupu za ok 3mln złotych do ataku. Piłkarza który będzie wybitnym wzmocnieniem.
Zakładając że awansujemy do 4 rundy CLQ to zyskujemy 2 razy tyle niż wydaliśmy(a wyborcza niejako potwierdziła stawki od UEFA). Jest to więcej niż prawdopodobne więc trzeba tego jednego naprawdę solidnego transferu poprostu dokonać!!!
Ważne żeby wydać te pieniadze jak najlepiej. To znaczy kupić tam gdzie cena jest najlepsza. Tak jak mowiłem, mamy na tyle elastycznych graczy że Skorża zawsze jakoś to poukłada. Natomiast my musimy mądrze kupić piłkarza z największym potencjałem który u nas rozwinie.
Ostatnio edytowane przez OL Lyonaise : 21.06.2009 o godz. 19:44.
|