Wyświetl pojedynczy post
cpc
Senior Member

Od: 10.2006

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 18.06.2009, 15:27
wislak68 napisał(a):Wyświetl post
Czy chcesz czy nie to właśnie w tę stronę zmierza polityka w Polsce. Moim zdaniem to dobrze ale rozumiem że komuś może się to nie podobać. W najwiekszym skrócie jest to model anglosaski (republikanie-demokraci w USA, torysi-laburzyści w UK) gdzie konkurujące partie są konglomeratem różnych środowisk politycznych (grup interesu) które strając się osiągnąć pomiedzy sobą konsensus działają wspólnie w celu jego realizacji.
Nie podoba mi sie takie podejscie, ale ogólnie jestem w stanie je zaakceptować, bo PISowi przydała by sie rownież łata tych co to mogą iść w kierunku obniżenia kosztów funkcjonowania państwa, a co za tym idzie i podatków. Na pewno sporo osób głosowało na PO ponieważ hasło 3x15% było dla nich niezwykle atrakcyjne, jakbym miał pewność, że PO to hasło zrealizuje to może sam bym nawet na nich zagłosował. Myślę, że gdyby PIS było w stanie zaakcentować w swojej polityce dążenia związane z ułatwianiem życia przedsiębiorcom, a co za tym idzie i zwykłym ludziom, mogło by się pokusić o przejęcie zawiedzionego, wolnorynkowego elektoratu PO. Dla wielu ludzi nie jest ważne kto im ułatwi życie
To była by istotna zmiana wizerunku i dążeń partii, bo marketung oparty na większym eksponowaniu kobiet w reklamach to jednak chyba lekka pomyłka i strzał w stope.

Tylko jedno ale, w PISie jest nadal kilku zatwardziałych pobożnych socjalistów, którzy w wymiarze gospodarczym odnaleźli by sie i w SLD nawet.

Co do konglomeratu jak to ująłeś to PISowi jeszcze daleko do takiego modelu, poza tym nie wiem czy JK sobie w ogóle z pewnych kwestii zdaje sprawe. I zgadzam się z Sambo, PO nie musi robić nic nadzwyczajnego i będzie nadal spokojnie wygrywało wybory.

pzdr
Ostatnio edytowane przez cpc : 18.06.2009 o godz. 15:30.