CWA napisał(a):

|
no szkoda USA przy wyrównanych siłach mogło się inaczej skończyć. Bardzo do gustu przypadła mi natomiast gra Egiptu - nasunęły mi się trochę skojarzenia do gry reprezentacji Turcji na EURO'08. Dobra gra Aboutreiki i Zidane. Ciekawie też się zaprezentował ten rezerwowy Ahmed Eid. Podejrzewam również, że ten obrońca grający na prawej stronie mimo czerwonej kartki nie pogra długo w lidze egipskiej -Ahmed El Mohamadi
|
Piłkarze z Egiptu wcale nie palą się do odchodzenia z rodzimych klubów. Mają tam płace na poziomie średniaków bundesligi, status gwiazd i na dodatek są u siebie w domu. To, że większość piłkarzy gra w kraju jest jednym z atutów reprezentacji Egiptu, trener nieustannie ma ich pod swoją opieką i ma na nich oko, na dodatek współpraca między selekcjonerem a federacją jest wzorowa. Trener zawsze ma dużo czasu żeby przygotować drużynę przed turniejem i tego okresu nigdy nie marnuje, bo Egipt zawsze jest świetnie przygotowany fizycznie.
RAFi89 napisał(a):

|
Tak jak chyba większość zaskoczyła mnie gra Egiptu, który mimo iż przegrywał 3:1 potrafił wyrównać i toczyć wyrównany pojedynek z Brazylią.
|
Mnie zaskakuje co innego. Że zwykły kibic może być zaskoczony postawą Egiptu to nic dziwnego, ale że dziennikarze są zaskoczeni postawą Egiptu świadczy jak kiepskich mamy dziennikarzy piłkarskich. Na litość boską, to jest drużyna, która ostatnio dwa razy z rzędu zdobyła PNA. A jakby się któryś dziennikarz pofatygował żeby obejrzeć taki turniej, to wiedziałby, że Egipt już od dawna gra świetną piłkę, przyjemną dla oka, a jednocześnie dobrze zorganizowaną. A jeszcze tak wtrącę, że warto też obserwować reprezentację Tunezji. Są gorzej zorganizowani i mają mniejsze umiejętności w defensywie, ale też potrafią grać dobrą, efektowną piłkę.