ciesla1991 napisał(a):

Mam Pytanie ..
Dostałem wezwanie na Policje jako podejzany o pobicie...
co mi grozi...pierwsza taka większa afera z policją wczesniej byłem tylko spisywany ...
czy mnie ukarają ?
|
po pierwsze: jako podejrzany, czyli zgodnie z art 71 par 1 kpk na razie wydano potanowienie o przedstawieniu zarzutów, dopiero, gdy zostaniesz oskarzonym (art 71 par 2 kpk), czyli gdy zostanie przeciwko Tobie wniesiony do sadu akt oskarzenia mozesz zostac skazaby.
po drugie: jesli chodzi o przepisy materialne, to zalezy z jakiej podstawy (powinno byc na wezwaniu) stawiaja Ci zarzuty- generalnie zgodnie z art 158 kk przy pobiciu mozna zostac skazanym na pozbawienie wolnosci do lat 3, chyba ze w wyniku pobicia powstal ciezki uszczerbek na zdrowiu wowczas kara od 6 miesiecy do 8 lat pozbawienia wolnosci, a jezelio nastepstwem jest smierc od roku do lat 10 pozbawienia wolnosci.
po trzecie:mozesz np zostac skazany bez rozprawy, jesli zajda przeslanki z art 335 kpk, mozesz ewentualnie dostac kare w zawieszeniu, ale to tez zalezy od roznych przeslanek
po czwrate: ile masz lat?
tyle na szybko, jak bedziesz mial dalsze pytania, to pisz, troche z prawem mam do czynienia.