Wyświetl pojedynczy post
a11
Member

Od: 12.2008

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 07.06.2009, 12:42
A dla mnie ograniczenie ligi do 10-12 zespołów to beznadziejne rozwiązanie.
Według mnie liga powinna liczyć nawet 18 zespołów. Inna kwestią jest poziom organizacji w co poniektórych zespołach. Zespół, który nie ma poziomu czy to finansowego czy infrastruktury koniecznego do egzystowania w ekstraklasie spada i to nie podlega dyskusji, ale za niego wchodzi ktoś z I ligi to te warunki spełnia.

Cytat:
p. s 3 - Zgadzam sie z postulatem, a zeby pomniejszyc lige, tzn. 10 zespolow i kazdy gra z kazdym 4 spotkania, co daje 36 kolejek(w koncu normalna ilosc). Wieksze pieniadze, wyzszy poziom, ciekawsza liga...same zalety.
Ale w takim wypadku mecze te nie będą już tak wyjątkowe. Patrząc obiektywnie to mecze pomiędzy najsilniejszymi z naszej ligi nie zawsze są ciekawymi i emocjonującymi spotkaniami i stającymi na wysokim poziomie, oprócz poziomu taktycznego. Taka stare przysłowie mówi że "mistrzostwo zdobywa się w meczach z drużynami z dołu tabeli a nie z bezpośrednimi rywalami". Liga bez tych "gorszych" klubów to nie będzie to. Mi osobiście bardzo nie podoba się taki pomysł ograniczenia ligi d o10 zespołów i 4 meczy pomiędzy poszczególnymi rywalami.

Myślę że PZPN powinien dążyć do tego, aby w lidze grało 18 drużyn i żeby były to drużyny które zasługują na to pod względem sportowym, ale także organizacyjnym. W ekstraklasie i I lidze z pewnością znajdzie się tyle drużyn, które są na poziomie umożliwiającym grę na najwyższym szczeblu.

PS
A tak w ogóle to termin przydzielania licencji jest beznadziejny. Powinno się to odbywać po ostatnim meczy barażowym. Wtedy nie byłoby żadnych podtekstów.
Odpowiedz cytując