Cytat:
A mógłbyś dokładnie przybliżyć mi na jakiej zasadzie ma byc ten podział w każdym województwie Byłbym wdzięczny
|
Ciężko to przybliżyć
Nie ma stałego przydziału mandat/okręg(województwo) .
Najpierw się rozdziela 50 mandatów dla partii w skali ogólnokrajowej i np partia XXX ma 20 mandatów i wtedy rozdziela się te jej mandaty na poszczególne województwa.
Wzór jest taki
liczba głosów oddanych na partie w okręgu x liczba otrzymanych mandatów . Wynik dzielimy przez liczbę głosów oddanych na daną partię w całym kraju
A wartość liczby całkowitej = liczba mandatów
Dla przykładu
Partia XXX dostaje 1.000.000 głosów w naszym okręgu i 8.000.000 w skali kraju a jak już pisałem mandatów mają w sumie 20
to będzie 1 mln x 20 podzielone przez 8 mln = 2,5
wartość liczby całkowitej to 2 i 2 mandaty są pewne
ale to jest wersja minimum , bo nie zawsze jest tak , że każdy okręg ma jakąś pełną liczbę całkowitą i jeżeli zostanie coś mandatów po przydzielniu z perspektywy liczb całkowitych , to szeregujemy wyniki(oczywiście danej jednej partii) z wszystkich okręgów pod kątem
liczby po przecinku
I powiedzmy , że zostało po przydzieleniu we wszystkich okręgach na podstawie liczb całkowitych 17 mandatów naszej partii XXX i zostały nam jeszcze 3 mandaty a tak się złożyło , że liczba 5 , która występuje w naszym okręgu po przecinku zajmuje trzecie miejsce w tej klasyfikacji międzyokręgowej poprzecinkowej , to dostajemy jeszcze jeden mandat
Czyli suma mandatów z naszego okręgu dla danej partii to 3
Wszystko zależy od tego jak się będzie prezentował nasz okręg jeżeli chodzi o frekwencje w kontekście do innych okręgów w kraju .
Jeżeli wszędzie będzie 90 % , to nam to wisi (chociaż okręgi mają różną liczbę uprawnionych do głosowania , więc nie do końca tak wisi

)
A jeżeli my będziemy mieli 90 % frekwencje a reszta okręgów po 15 % , to reprezentacja będzie iście małopolsko-świętokrzystka
Mam nadzieję , że jako tako wyjaśniłem .
EDIT
Są już wyniki exit polls z Holandii
Chadecy 5 mandatów , Anty emigracyjna/islamska eurosceptyczna partia Geerta Wildersa(ten od filmów o Koranie) 4 mandaty i socjaliści 4 mandaty + kilka róznych maści tworów od 2 do 3 mandatów .
Oczywiście to tylko sondaże , oficjalne wyniki będą po zakończeniu głosowań we wszystkich państwach .