Zanim pomyślicie o transferach - pomyślcie o najważniejszym - w przyszłym sezonie Wisłą będzie grała 30 meczów na wyjazdach, mecze pucharowe - prawdopodobnie w Lubinie. Co to oznacza

Panowie - z jednej strony mniejsze wpływy za bilety, bo nawet komplet widzów w Sosnowcu to 7500 ludzi, na Hutniku jeszce mniej - 6000 ludzi, a nie tyle co nawet na naszych trybunach D i E....
Z drugiej strony za wynajem stadionu czy w Sosonowcu czy Hutnika trzeba będziebulić (za darmo nikt nic nie da) czyli koszty organizacji meczów przez Wisłę w przyszłym sezonie będą pewnie ze 2 razy większe niż obecnie.
Na pucharach można zarobić owszem i jest na to szansa, ale wydaje mi się, że to słynne żądanie Bogusłąwa CUpiała - "Trenerze teraz Liga Mistrzów" - było wypowiedziane w euforii po zdobyciu Mistrzostwa, bo na trzeźwo klub bez dodatkowego wsparcia finansowego nie powinien ryzykować zakupów ponad stan....
Trzeba również wszystkim przypomnieć, że Wisła jest klubem samofinansującym się i musi rozważać wydanie każdej złotówki/euro na transfery...... Biorąc pod uwagę większe obciążenia finansowe w nadchodzącym sezonie - przecież obok ligi i pucharów europejskich będą puchar ekstraklasy, polski i ME - tutaj też trzeba będzie grać na obcych stadionach - to klub pieniądze musi wydawać ostorżnie, bo ja nie chciałbym doczekać chwili, gdy w lipcu kupujemy kilku dobrych piłkarzy za powiedzmy okrągłą kwotę 2 mln euro + pensje w sumie dodatkowy milion eurasiów (średnio 200-250 tys), a po pechowej przegranej w europejskich pucharach następuje wyprzedaż zespołu......
Trener Skorżą w dzisiejszym wywiadzie dla PS powiedział, że chce prowadzić Wisłę przez kilka kolejnych sezonów. Wobec tego jeżeli nie chcemy władować się na minę - najbliższy sezon należy potraktować na dalszą przebudowę drużyny (mo.żliwe odejście Brożka) i cementowanie składu, tak aby za rok na nowym stadionie Liga Mistrzó była już w 100 %. Osobiście uważam, że nawet brak awansu do Ligi Mistrzów w tym roku nie musi być dla nas niczym tragicznym. W końcu przegrany z III rundy eliminacji trafia do fazy grupowej Ligi Europejskiej - a tam można wygrać kilka meczów i podreperować swój wynik punktowy w rankingu klubowym - to jest dla mnie priorytet obok oczywiście walki o 3 kolejne mistrzostwo.....