|
Ostatnio wziałęm za za oglądanie filmów z Alem Pacino, dochodząc poźniej do wnisoku, że to moim zdaniem najlepszy aktor jakiego dane było mi oglądać. Kilka słów o nich:
Człowiek z blizną - 5/5 - historia kubańskiego emigranta, który w latach 80tych robi karierę w narkotykowym świecie Miami. Niesamowity klimat, na którym poźniej wzorowano się tworząc GTA Vice City i świetna główna rola Pacino naprawdę zapadająca w pamięć. Do tego super muzyka. Arcydzieło.
Donnie Brasco - 4/5 - historia agenta FBi, inwigilującego mafię. Fajnie pokazane jego rozterki moralne i problemy rodzinne powodowane przez pracę. Tutaj znowu fajna rola Johnnyego Deppa.
Życie Carlita - 4+/5 - historia gangstera (w tej roli Pacino), który chce się zmienić i żyć normalnie, ale nie pozwalają mu na to jego znajomi. Mimo najlepszych chęci, cały czas wplątuje się więc w kłopty. Można się tu chyba doszukać głębszego przesłania o braku wolnej woli u ludzi.
Gorączka - 4+/5 - typowy film akcji, który jednak cały czas trzyma w napięciu. Arcydziełem jest scena napadu na bank.
Serpico - 2/5 - historia policjanta, który idealistycznie podchodzi do swojej pracy i mierzy się z twardą rzeczywistością. Jak dla mnie infantylny i generalnie bardzo naiwny. Nie polecam.
|