Wyświetl pojedynczy post
eye63
Senior Member

Od: 06.2007

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 24.05.2009, 16:55
flamengista napisał(a):Wyświetl post
Fakty - teraz bez ironii - są takie: macie najlepszych piłkarzy (niekoniecznie drużynę), przed sezonem najbardziej się wzmocniliście i najdłużej czekacie na tytuł. Jeśli przegracie walkę o MP, to będzie dramat i olbrzymie rozczarowanie dla poznańskich kibiców, a dla Rutkowskiego w szczególności.
Ja się też z tym nie zgodzę. Do meczu w Krakowie, każdy uważał piłkarzy Lecha za żółtodziobów, których łatwo klepnąć. Prawda jest taka, że Lech kadrowo nie ustępuje, ale broń Boże w żadnym wypadku nie ma lepszej kadry od Wisły czy Legii. Nie chcę tutaj analizy porównawczej robić, ale Wisła Kraków to klub, gdzie paru zawodników rywalizuje (i zdobywa) o MP już od jakiegoś czasu, mieliśmy piłkarzy bogatych przede wszystkim w doświadczenie oraz trenera, który racjonalnie planuje taktykę.
Lech to piłkarze o sporym potencjale, który dodatkowo urósł po nabyciu doświadczenia w Europie, ale nie ukrywajmy, do klasowej drużyny brakuje im przede wszystkim takiego def. pomocnika jak Sobolewski, takiego bramkarza jak Mucha, napastnika lepszego od Rengifo i praktycznie całej ławki rezerwowych. Wtedy można by powiedzieć, że Lech ma najlepszy skład w Polsce.
Ja wiem, że każdemu się może tak wydawać, bo Lech pokazał się w Europie, gra naprawdę widowiskowo, ale to domena niemal każdej drużyny Smudy, widowiskowa gra, a w obronie nonszalancja niemal na całego. Nie zapominajmy też o tym, że Lech wygrywał, dopóki nie miał ubytków, wystarczyło, że wyleciał ktoś z paczki: Lewandowski, Rengifo, Murawski, Peszko, Stilić - i już ten zespół nie miał zębów żeby gryźć.
Odpowiedz cytując