Taka jedna prośba, nie wklejajcie tu ile komu procent na latarniku wyszło, bo to z merytoryczną dyskusją niewiele ma wspólnego. Nie czepiam się, tylko boję się że szybko temat zaleje n bardzo podobnych postów.
DrewniaQ napisał(a):

|
Mam dylemat: PiS bądź Libertas. Teraz pytanie czy Liberstas wejdzie od nas? Czy będzie miało wyżej niż 5%.
|
Z Libertasem jest tak, że gdyby nie Wałęsa, to pewnie mało kto by ich kojarzył. Dzięki aferze z eks-preziem ludzie dowiedzieli się conieco o nich, ale podzielają problem pozostałych partii. Nie wychodzą do ludzi, nie potrafią przekazać jaki mają konkretnie program. I choć ogólne założenia ich programu są dosyć jasne i klarowne- nie dla integracji, to jednak PiS i PO na pewno bardziej przemawiają do polskiego elektoratu. Nie dlatego, że mają bardziej konkretny program, tylko dlatego, że większość wyborców dzieli się na ślepy beton PiS-u i PO.
Mnie korci żeby zagłosować na Libertas tylko mam pewne wątpliwości merytoryczne. Po pierwsze zastanawia mnie czy międzynarodowy charakter tej partii nie wpłynie negatywnie na zainteresowanie sprawami lokalnymi ze strony ich polityków. Po drugie, choć to ugrupowanie ponad-narodowe, to wciąż głosujemy na Polaków i bardzo ważne jest podejście indywidualne do danego kandydata. W Polsce po prostu za dużo darmozjadów pcha się na stołki, a nie chcę głosować na kolejnego kolesia, który będzie się obijał zamiast pracować.