Spotkanie: Viktoria Zizkov - Slavia Praga
Typ: Slavia Praga
Kurs: 2,05
Bukmacher: Tobet
Analiza:
Kończy sie 28.kolejka czeskiej Gambrinus Ligi.Do rozegrania zostało już tylko jedno spotkanie.Dziś
o godzinie 17:15 zmierzą się ze sobą FK Viktoria Zizkov i Slavia Praga.Spotkanie to spokojnie może nosić
miano MAŁYCH DERBÓW PRAGI,gdyż Zizkov jest to jedna z dzielnic tego pięknego miasta(miałem przyjemność
tam być swego czasu i hotel miałem właśnie na Zizkovie

).Ale do rzeczy,najpierw tabela:
1.Slavia Praga 27meczy 55pkt
2.Sparta Praga 28 50
3.Slovan Lib. 28 48
............................................
14.Pribram 28 28
15.Zlin 28 26
............................................
16.Zizkov 27 22
Jak więc widać robotniczego klubu juz nic nie jest w stanie uratować.Nawet komplet zwycięstw(nierealne)
w 3 ostatnich kolejkach nie daje wielkich nadziei.
Slavia natomiast zdobywając komplet punktów zdobywa kolejne mistrzostwo Czech.
Można tutaj,polskim zwyczajem,snuć teorie spiskowe w stylu:Slavia odpuszcza mecz dając sąsiadce nadzieje
na utrzymanie a sama zdobędzie tytuł na własnym stadionie.Ja w takie coś nie wierze.Slavia jest zbyt dobra
i bedzie wolala przystapic do nastepnego meczu na spokojnie w glorii mistrza Czech.
W meczach na własnym stadionie(malutki,nie spełniałby roznych wymogow extraklasy) Viktoria w 13 meczach
ma nastepujacy bilans:4zwyciestwa,4remisy i 5porazek.Jest to najgorszy bilans w lidze,więc stadionu na
Zizkovie twierdza nazwać nie mozna.
Slavia Praga na wyjazdach:4zwyciestwa,5remisów i 4porażki.bilans przecietny,aczkolwiek w Gambrinus lidze
daje 4miejsce w klasyfikacji wyjazdow.Zakładając zwyciestwo,Slavia w tej klasyfikacji wskoczy na drugie
miejsce.
Bilans Viktorii w 6 ostatnich meczach:
Slovan 2-1 Zizkov
Zizkov 2-1 Budejovice
Zizkov 2-2 Kladno
Brno 0-2 Zizkov
Zizkov 1-2 Sigma
Mlada 0-0 Zizkov
Bilans Slavii:
Slavia 2-0 Budejovice
Brno 1-0 Slavia
Slavia 3-3 Mlada
Kladno 2-1 Slavia
Slavia 1-1 Sparta
Sigma 1-0 Slavia
Postawa Slavii w ostatnich meczach na kolana nie powalała jednak było to zdeterminowane ogromna przewaga w
tabeli.Jednak kiedy na plecach czuc oddech Sparty,Slavia spokojnie pokonała Budejovice a dziś,moim
zdaniem,postawi kropke nad 'i' i zdobędzie mistrzostwo Czech wygrywając na Zizkovie