Wyświetl pojedynczy post
shad
Senior Member

Od: 11.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 17.05.2009, 00:17
PaluchTSW napisał(a):Wyświetl post
czy ten pan może zostać np zbanowany na to jedno forum? czlowieku nie masz pojecia o Globalizacji, o zagrożeniach o patriotyźmie, o niczym na siłe piszesz jakieś wypociny chyba żeby posty sobie nabijać.
Wiesz np czemu teraz kopalnie upadają górnicy strajkują itd? bo po 89 eksport węgla z Polski spadł o 90%. A wiesz kto był głównym odbiorcą? Oczywiscie jestem antykomuchem i stary system uwazam za zły. ALe nie mów tutaj o "rosyjskim syfie" bo to są właśnie podstawowe prawa rynkowe... wchodzisz do unii, kneblują ci usta , wiążą ręce.
Ja nie wiem czy to taki wielki sukces, że nas Związek Radziecki dymał na 90% wydobycia węgla. Byliśmy państwem satelickim, oddającym Panom z Kremla należny trybut w zamian dostając kopa w dupę. Nie na darmo nasi inżynierowie obmyślili słynną maszynę dosypującą kamieni do urobku. Nasze kopalnie mają kołchozowe struktury i takową kadrę zarówno nad jak i pod ziemią, podobnie stocznie, rolnictwo i wiele gałęzi gospodarki, którym ciągle trzeba dosypywać kasy, a które w normalnym kraju same na siebie by zarabiały. Więc to akurat zły przykład z węglem, choć generalnie się zgadzam, od zaborów do powstania sowietów a potem pod sowiecką okupacją i PRLowskim państwem olbrzymia moc naszych produktów szła do Rosji. Akurat dalej by mógł iść, i to nie wina tego, że mamy orientację polityczną "na zachód", a dlatego, że sami ruscy się na nas zamykają. Ile razy nas straszą zakazem eksportu naszej szynki i kiełbasy? Putin każe zakazać, to zakażą, my nic do gadania nie mamy. I Łunia do rzeczy tu nic nie ma.
Niszcz socjalizm!
Odpowiedz cytując