Ale porąbana jest walka o utrzymanie. Rozpisałem se to i po zapisani dwóch kartek potencjalnych rozwiązań się poddałem. Jutro będziemy trochę więcej wiedzieć po meczu Piast-Śląsk bo tak mi wyszło że Lechia może ich nawet wyprzedzić przy jutrzejszym zwycięstwie Śląska. tak czy inaczej wiele będzie zależeć od meczu Cracovia-Górnik. Za tydzień mam nadzieję(wybaczcie bracia z Gdańska) Lechia przegra. Jak w meczu Pasów będzie remis to wtedy te 3 zespoły stworzą trzyzspołową tabelkę która prezentuje się tak:
Cracovia 7pkt
Lechia 6pkt
Górnik 4 pkt
W tym momencie Lechia przy wygranej z Piastem zapewnia sobie baraże, a być może nawet bezpośrenie utrzymanie zakładający że w 2 najbliższych meczach Piast nie zdobędzie punktów.
Ale z kolei żeby tak się stało to bezpośredni rywale muszą wygrać wszystkie mecze w tym Górnik z Polonią a Craxa z Lechem, co z kolei jest mało możliwe.
Istotnym faktem jest również to że w przypadku równej ilości punktów Lechii z Cracovią Lechia jest wyżej.
I teraz kolejny scenariusz Cracovia wygrywa tylko z Górniikiem, przegrywa z Lechem. Górnik przegrywa lub remisuje z Polonią. Lechia wygrywa z Piastem. Spada bezpośrednio Górnik i Arka w barażach Cracovia bo jak wyżej wspomniałem ma z Lechią niekorzystny bilans. Na podstawie ostatniej formie Arki nie uwzględniałem jej w obliczeniach głęboko wierząc że przegra wszystko do końca.
Ale to tylko spekulacje...