Cytat:
A to mało? 
Skad wiesz? Znasz "tych wszystkich" ludzi?
|
Nie, nie mało, ja w przeciwieństwie do ciebie nie pisałem tego napinkowo. Mcovalski dziwił się, jak to mozliwe, że ktoś wierzy w Boga, ale nie chodzi do kościoła, więc mu próbowałem wyjaśnić...
Cytat:
|
Po prostu wierzysz, że Boga nie ma, a to znaczy że wierzysz w różne gówna - od przypadku do przypadku. Co akurat sie nadaje.
|
Mogłbyś rozwinąć? W jakie gówna?
Cytat:
To mi się podoba. 2000 lat Chrześcijaństwa drży w posadach.
|
O ci chodzi?
Cytat:
|
Wierzysz, że źródłem całego zła jest Kościół Katolicki, i to tej ideologii dorabiasz na bieżąco teorię.
|
Gdzie ty ****a znalazłeś coś takiego w mojej wypowiedzi?
Cytat:
|
To jest na prawdę zabawne jak ktoś "rzuca wyzwanie" wierze za którą ludzie oddają dobrowolnie życie.
|
I co to za argument? Ludzie przez tysiąclecia oddawali życie za wiele różnych rzeczy...
Cytat:
|
To co piszesz jest tak samo żenujące jak Borusewicz czy Komorowski krytykujący Benedykta XVI za coś tam. To się z grubsza nazywa pychą.
|
Po co mieszasz politykę?
Co jest żenujące? Jak można nazwać chrzest noworodka, potem komunię w wieku ośmiu lat, inaczej niż praniem mózgu?
WzT napisał(a):

"... I wziąwszy chleb, i podziękowawszy, łamał i dawał im mówiąc: To jest ciało moje, które za was daje; to czyńcie na pamiątkę moją..."
W tym cytacie nie chodzi akurat konkretnie o niedziele ale ogólnie o msze św.
I nie trzeba regularnie czytać Pisma Świętego żeby odszukać w nim fragmenty dotyczące kościoła.
|
Tu się zaczyna grubsza rozkmina, gdyż jako wierzący, inaczej sobie interpretowałem nie które słowa z PŚ.
Bo gdzie w tym fragmencie pisze, aby pamiątkę tą czynić w kościołach? Dlaczego nie wśród bliskich, rodziny? Gdzie mamy fragment, iż pamiątke należy czynić co tydzień, plus w święta? Dlaczego msza zawsze wygląda tak samo z wyjątkiem 5 minut (kazania i czytania)?
Dlaczego fragment dotyczący łamania się chlebem, zinterpretowano jako spożywajcie opłatek, ale tylko po spowiedzi świętej?
Dlaczego łamać się chlebem, nie mogą zwykli katolicy a musi im "ciało" podawać ksiądz?
Dlaczego słowa skierowane do dwunastu (?) apostołów "idźcie i głoście", zinterpretowano jako: "wyświęcajcie ksieży, z mężczyzn po seminarium, którzy zyskają prawo do spowiadania ludzi, odpuszczania grzechów, udzialania sekramentów, itd. itp"?