Wyświetl pojedynczy post
Boomcha
Senior Member

Od: 07.2003

Ignoruj użytkownika Pomoc
Stary 13.05.2009, 20:48
Konrad. napisał(a):Wyświetl post
Nie jest tak.

W Polsce 90% ludzi jest chrześcijanami, katolików jest znacznie mniej. Niestety w naszej świadomości istnieje znak równości, między tymi pojęciami... Dlatego wiele osób deklaruje "katolicyzm", mimo że nie mają z tym wiele wspólnego....
Katolicy:

W obrządku rzymskokatolickim ochrzczonych jest 34,158,305 obywateli RP, co stanowi około 89% populacji. W Polsce praktykuje 40,4% wszystkich wierzących i jest to po Malcie najwyższy wskaźnik w Europie, przy czym w latach osiemdziesiątych praktykowało prawie 55%.

Kościół greckokatolicki liczy 53 tys. wiernych,
Kościół ormiańskokatolicki 5 tys.,
Kościół neounicki 195 osób. Z tradycji katolickiej wywodzi się starokatolicyzm, do którego należy 45 tys. wiernych (Kościół Starokatolicki Mariawitów – 23 670 wiernych, Kościół Polskokatolicki – 19 137 wiernych,
Kościół Katolicki Mariawitów – 2 230 wiernych,
Kościół Starokatolicki w RP - 475 wiernych,
Polski Narodowy Katolicki Kościół - 450 wiernych,
Reformowany Kościół Katolicki - 70 wiernych).
Obok starokatolików działalność prowadzą grupy tradycjonalistów katolickich: lefebrystów i sedewakantystów.

Prawosławni:

Wspólnoty tradycji prawosławnej liczą ponad pół miliona wiernych (Polski Autokefaliczny Kościół Prawosławny – 506,8 tys.,
Wschodni Kościół Staroobrzędowców w RP – 440 osób).
W Polsce mieszkają także przedstawiciele Kościoła koptyjskiego.

Protestanci:

Do protestantyzmu przyznaje się prawie 150 tysięcy wiernych:
Kościół Ewangelicko-Augsburski – 77,5 tys.,
Kościół Zielonoświątkowy – 20,890 tys.,
Kościół Adwentystów Dnia Siódmego – 9,488 tys.,
Wspólnota Kościołów Chrystusowych w RP – 5,527 tys.,
Kościół Nowoapostolski w Polsce – 5,076 tys.,
Kościół Chrześcijan Baptystów – 4,688 tys.,
Kościół Ewangelicko-Metodystyczny – 4,420 tys.,
Kościół Ewangelicko-Reformowany – 3,550 tys.,
Kościół Wolnych Chrześcijan – 2,987 tys.,
Kościół Chrystusowy – 2,952 tys.,
Kościół Boży w Chrystusie – 2,901 tys. oraz Kościół Ewangelicznych Chrześcijan – 2,1 tys.

Wikipedia.pl

Wierzą w to co jest pisane w Piśmie Świętym, próbują przestrzegać przykazań i tyle....
A to mało?

We wszytkie przykazania kościelne, jakieś różańce, tajemnice, spowiedzi, posty itd itp - już nie. Sam znam wiele takich osób...A wierzysz w Dziadka Mroza? Jeśli nie to uzasadnij to...
Skad wiesz? Znasz "tych wszystkich" ludzi? Po prostu wierzysz, że Boga nie ma, a to znaczy że wierzysz w różne gówna - od przypadku do przypadku. Co akurat sie nadaje.

jakieś różańce..
To mi się podoba. 2000 lat Chrześcijaństwa drży w posadach.

Po prostu nie wierze, bo moi rodzice nie potrafili zrobić mi skutecznego prania mózgu za młodu...
Rzuciłbyś cytatem z PŚ (w końcu to ty je regularnie czytasz, ja już dawno nie czytałem), odnośnie chodzenia do kościoła w niedziele.
Wierzysz, że źródłem całego zła jest Kościół Katolicki, i to tej ideologii dorabiasz na bieżąco teorię. To jest na prawdę zabawne jak ktoś "rzuca wyzwanie" wierze za którą ludzie oddają dobrowolnie życie. To co piszesz jest tak samo żenujące jak Borusewicz czy Komorowski krytykujący Benedykta XVI za coś tam. To się z grubsza nazywa pychą.
Odpowiedz cytując