puszek06 napisał(a):

|
hmmm dobry cytat. aczkolwiek wiadomo było że ewnagelii było o wiele więcej, w IV czy V wieku (nie pamietam nie chce tutaj kłamać) uznano które są ok wg kościoła i co było inne niszczono. Nie sądze więc po tych 4 co są by teraz mieć dobry obraz Jezusa i tego co mówił i czego chciał.
|
NT został spisany 50 lat po śmierci Jezusa. Początkowo był przekazywany ustnie, przecież Apostołowie byli niepiśmienni. NT spisano po to, żeby ten przekaz nie zaginał i żeby istniał w niezmiennej formie. Myślisz, że mało było hochsztaplerów podających się za uczniów Apostołów lansujących "swoje" Ewangelie?
puszek06 napisał(a):

|
Różne były interpretacje Biblii, w sumie do tej pory wszystko opiera się na Tomaszu z Akwinu (mało kto wspomina że koleś miał manie "uprawnienia" wszystkiego wg pisma Świetego, stad np. wyliczenie ile diabłow wejdzie na główke od szpili, czy który anioł jest w którym szeregu) ..
|
Takie były czasy, ludzie byli ciemni. Ot co.
puszek06 napisał(a):

|
pamietam że jak rozmawiałem o tym z różnymi duchownymi to było tak - "nie znasz sie, czytasz nie rozumiesz, trzeba lat by to zrozumiec " itd - zawsze to samo, na logike więc sie tego nie wziaść a na wiare tylko, tylko że wg mnie zajebiście się to ze sobą wyklucza.
|
Dlaczego się wyklucza?
Zrozum abyś mógł uwierzyć, uwierz abyś mógł zrozumieć.
puszek06 napisał(a):

|
Tak samo kondomy - podacz 2 soboru głośno dyskutowano na ten temat, i prawie przeszło że można(a nie że nie bedziesz wylewał nasienia w ****u jak w Biblio stoii) ale sie nie udało i teraz B16 mówi do ludzi w afryce że nie bo nie i koniec...
|
A mi się wydaje, że udzielili dyspensy na używanie gumek w Afryce. Chyba uznali, że walka z AIDS jest nadrzędnym celem.
puszek06 napisał(a):

|
Ale kościół nigdy nie przyznał się do błędów, nie uderzył w pierś(no nasz papież raz) nie powiedział "tak daliśmy dupy".. "
|
Oj tu się bardzo mylisz.