|
Krissu chyba nie Jezus to zmienił (w ewnageliach chyba o tym nie ma mowy) a ci co byli później. opisane w dziejach apostoskich (listy) prawdopodobnie była ostra walka miedzy tradycja - obrzezanie, co czyste co nieczyste a reformatorami i wygrała ta druga opcja. (ponoc zwolennikiem pierwszej był Jakub syn Jezusa) Aczkolwiek fakt że Jezus wywrócił wszystko do góry nogami i naprawde zmienił o 180 stopni wiele rzeczy i to tylko na plus, choćby samo postrzeganie Boga..
co do mojej osoby to do koscioła nie chodze, w Boga wierze, Bibile czytam i uważam że w kosciele działa i działalo wiele wspaniałych ludzi (np Ojciec Musiał polecam jego pisma - nie jest zbyt lubiany w kregach kleru) ale ogólnie traktuje kościół jako instytucje z pogranicza mafii i nie mam zamiaru traktować ich tak jak trakuje większość Polaków.. Kościół to po prostu historia, wzloty upadki, czarne dzieje, dobrzy ludzie itd.. denerwuje mnie fakt że dopiero nasz papież (plus zajebisty Jan XXIII) otwarcie i krytycznie podszedl do spraw wielu, oboje zreformowali kościół (najwięcej zrobił Jan XXIII), niestety jak patrze na B16 to widze spory krok w tył, plus do tego co się dzieje w Krakowie (grunty) i ogólnie pazerność kleru oraz szerzenie ciemnoty to uważam, że kościół sam sobie w stope strzela ...
|